MySpace izgubio 12 godina korisničkog sadržaja, uključujući i 50 milijuna pjesama

MySpace izgubio 12 godina korisničkog sadržaja, uključujući i 50 milijuna pjesama

MySpace je s početkom 21. stoljeća bio hit društvena mreža i okupljao je glazbenike, najčešće amatere, na jednom mjestu kako bi dijelili svoj rad sa svima koji su zainteresirani. No, baza svih tih pjesama vrlo je vjerojatno potpuno izgubljena. U vjetar odlazi 12 godina i oko 50 milijuna glazbenih djela!

Naime, na banneru koji je ubrzo uklonjen s MySpacea, pisalo je da se pri postupku migracije društvene mreže, sadržaj postavljen od 2003. do 2015. godine ne može preseliti i da odlazi u nepovrat. Dakle, korumpirane datoteke ipak se ne mogu popraviti, iako je MySpace uvjeravao da će to učiniti.

Ali, da će sve ispasti baš tako kako je ispalo, moglo se naslutiti još prošle godine, kad je MySpace i objavio da postoje neke greške u sadržaju postavljenom prije 2015., pa potom obećao da će se to ispraviti. Nije...

Nije to jedina kontroverza vezana uz MySpace jer još 2017. godine doznalo se da ukoliko netko zna datum rođenja vlasnika korisničkog računa, može mu bezbrižno pristupiti. Još godinu prije tog, Time Inc., koji je preuzeo MySpace 2016., priznao je da se na društvenu mrežu izveo hakerski napad, u kojem je kompromitirano 360 milijuna računa s 427 milijuna lozinki. A još 2012. MySpace je vodio pravnu s Appleom oko Apple Music ikone... Poraz na poraz, udarac na udarac i kad se mislilo da ne može gore, može.

Izgubiti bazu tolikih pjesama zapravo je konačni kraj, koji se naslućuje posljednjih desetak godina, koliko Facebook i drugi giganti u prostoru društvenih mreža žare i pale dok je MySpace stagnirao bez ikakve ideje. Šteta, sve te pjesme mogle su biti iskorištene na poticajan način i možda barem nakratko oživjeti prostor koji je prije 15 i više godina bio hit za milijune i milijune glazbenih entuzijasta...

Treba se tek nadati da Time Inc. ipak ima neki plan za MySpace, bez obzira što se iz ove perspektive čini nejasan.

Još iz kategorije

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

Građani žele plaćati mobitelom i koristiti biometriju te traže veću razinu sigurnosti pri kupnji online

19.06.2019. komentiraj

Hrvati koriste sve više digitalnih usluga te traže više inovacija u segmentima zdravstva, obrazovanja, javnom prijevozu i financijskim uslugama, a kad je riječ o digitalnim uslugama bitni su im sigurnost i troškovi, pokazuje istraživanje o digitalizaciji koje je Mastercard danas predstavio u Zagrebu. Studija, koju je Ipsos proveo u 13 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, donosi uvid u stavove građana prema digitalnim uslugama, digitalnim plaćanjima i digitalnoj sigurnosti.

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

INFOGRAFIKA: Gdje pristup internetu najviše košta?

19.06.2019. komentiraj

Internet u Hrvatskoj nije skup, dostupan je u praktički svim dijelovima Lijepe Naše po poprilično velikoj brzini i po tom pitanju situacija je napredna, daleko naprednija i bolja no u povećem dijelu svijeta.

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

Facebook najavio vlastitu kriptovalutu nazvanu Libra

19.06.2019. komentiraj

Najavom o vlastitoj kriptovaluti Facebook je izazvao veliku pozornost, a tek odabirom imena – Libra odnosno ako to prevedemo na hrvatski Vaga. Nova će valuta biti lansirana već sljedeće godine i biti ono što je poznato kao stabilcoin - digitalna valuta koja je podržana od strane valuta i vrijednosnih papira. Cilj je izbjeći masovne fluktuacije vrijednosti tako da se Vaga može koristiti za svakodnevne transakcije tako da više ne postoje problemi kao kod drugih kriptovaluta zbog velikih fluktuacije kao što je to slučaj kod Bitcoina.