Mozilla ugasila svoju password manager aplikaciju

Mozilla ugasila svoju password manager aplikaciju

Foto: DepositPhotos

Mozilla se prije nekoliko mjeseci odlučila prekinuti podršku za FTP protokol, a s krajem godine stigla je odluka da Firefox od 13. prosinca više neće imati ni Firefox Lockwise upravitelj lozinkama (eng. password manager).

Očito nije postojao dovoljan interes pa su u Mozilli odlučili da nema smisla trošiti vrijeme i resurse u tom smjeru. Naravno, to nije eksplicitno rečeno na taj način, no može se zaključiti iz ove odluke i izostanka ikakvih objašnjenja.

Naime, Firefox Lockwise je stigao 2019. i bio je namijenjen iOS i Android korisnicima, kako bi lakše kreirali, upravljali i sinkronizirali lozinke diljem raznih uređaja.

Ono što je bila njegova snaga, ali i slabost, jest da se mogao koristiti isključivo unutar Firefox browsera. A oni koji su ga koristili, morat će nakon 13. prosinca oibaviti tranziciju prema nekom od dodataka unutar Firefoxa. Srećom, ne nedostaje upravitelja lozinkama "treće strane".

Naravno, korisnici neće izgubiti pristup lozinkama, no sinkronizacija će se obavljati kroz Firefox Account, zbog čega iz Mozille naglašavaju kako je bolje koristiti se upraviteljem lozinki, ukoliko korisnik želi potpunu uslugu, na kakvu je naviknut.

Ukoliko se nekome troši malo vremena na pronalazak idealnog upravitelja lozinkama, postoji nekoliko s kojima se ne može pogriješiti. Na prvom mjestu svakako je LastPass i idealno je rješenje neovisno na kojem ste uređaju ili operativnom sustavu. Nakon njega, kvalitetna rješenja su Google, Microsoft Authenticator, Zoho Vault, MYKI ili Bitwarden.

Dakle, alternativa za Firefox Lockwise postoji, no šteta je da treba posezati za njima. Posebno jer iz Mozille nisu ponudili nikakav konkretan ili zadovoljavajuć odgovor zašto se ukida ova mogućnost. Tek se navelo da je želja omogućiti korisnicima razne načine navigiranja internetom, lako i brzo...

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).