Mozilla počela naplaćivati svoju VPN ekstenziju

Mozilla počela naplaćivati svoju VPN ekstenziju

Foto: Mozilla

Mozilla se prošle godine odlučila za svoj Firefox internetski preglednik testirati VPN uslugu, ali nakon testiranja u prosincu je stigla i odluka da će se ona plaćati 2,99 američkih dolara mjesečno. Ovako nešto prije je učinila Opera, samo besplatno.

Očito se i Mozilla želi nametnuti na tržištu po nečemu podosta praktičnom, ali na nešto striktniji način, koji bi one naprednije korisnike mogao okrenuti Firefoxu, bez obzira na cijenu. Koja i nije problematična s obzirom na cijenu VPN usluga inače.

Također, treba znati prije svega, Firefox Private Network nije istinski VPN jer kriptira samo web promet vezan uz browser na računalu. Neće zaštititi podatke vezane uz aplikacije ili e-mail klijente. Dakle, nećete moći "odglumiti" da ste u nekoj drugoj državi kako bi se registrirali na neku kladionicu ili bezbrižno koristili Spotify. Upravo zato je klasična VPN usluga u prednosti.

I u tome Opera ipak ima prednost jer dopušta izabrati "zamaskirati" položaj na tri kontinenta pa usluge kao Netflix ili Spotify normalno rade na njoj. Svejedno, Firefox Private Network bit će koristan jer štiti računala u svakom trenutku, što je poprilično dobro kad se korisnik nalazi na otvorenoj, odnosno javnoj, mreži.

Inače, VPN je skraćenica za "virtual private network" (hrv., virtualna privatna mreža) koja omogućava razmjenu i pristup informacijama s bilo kojeg računala bilo gdje. Mreže su privatne i pristup im je ograničen na određene korisnike. Funkiconira na način da se stvori tzv. privatni tunel na mreži, koji vodi do vašeg odredišta, a računalo vam se ponaša kao da ste spojeni lokalno na mrežu.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosno u poslovnom okruženju jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje u poslovnu mrežu te na taj način pristupaju svemu čemu bi mogli i na radnom mjestu. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

No, VPN ima još jednu funkciju, a to je zaštititi vašu konekciju od drugih sudionika na mreži. Odnosno, zaštititi vaše podatke od neke treće osobe. Ta "treća osoba" može biti ISP (Internet service provider) ili neka druga kompanija koja želi vidjeti vaš internetski promet.

Bitno je spomenuti na kraju i da je ovaj novitet dostupan isključivo na Windows 10 operativnim sustavima, ali s vremenom će biti i na drugim platformama.

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.