Mozilla počela naplaćivati svoju VPN ekstenziju

Mozilla počela naplaćivati svoju VPN ekstenziju

Foto: Mozilla

Mozilla se prošle godine odlučila za svoj Firefox internetski preglednik testirati VPN uslugu, ali nakon testiranja u prosincu je stigla i odluka da će se ona plaćati 2,99 američkih dolara mjesečno. Ovako nešto prije je učinila Opera, samo besplatno.

Očito se i Mozilla želi nametnuti na tržištu po nečemu podosta praktičnom, ali na nešto striktniji način, koji bi one naprednije korisnike mogao okrenuti Firefoxu, bez obzira na cijenu. Koja i nije problematična s obzirom na cijenu VPN usluga inače.

Također, treba znati prije svega, Firefox Private Network nije istinski VPN jer kriptira samo web promet vezan uz browser na računalu. Neće zaštititi podatke vezane uz aplikacije ili e-mail klijente. Dakle, nećete moći "odglumiti" da ste u nekoj drugoj državi kako bi se registrirali na neku kladionicu ili bezbrižno koristili Spotify. Upravo zato je klasična VPN usluga u prednosti.

I u tome Opera ipak ima prednost jer dopušta izabrati "zamaskirati" položaj na tri kontinenta pa usluge kao Netflix ili Spotify normalno rade na njoj. Svejedno, Firefox Private Network bit će koristan jer štiti računala u svakom trenutku, što je poprilično dobro kad se korisnik nalazi na otvorenoj, odnosno javnoj, mreži.

Inače, VPN je skraćenica za "virtual private network" (hrv., virtualna privatna mreža) koja omogućava razmjenu i pristup informacijama s bilo kojeg računala bilo gdje. Mreže su privatne i pristup im je ograničen na određene korisnike. Funkiconira na način da se stvori tzv. privatni tunel na mreži, koji vodi do vašeg odredišta, a računalo vam se ponaša kao da ste spojeni lokalno na mrežu.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosno u poslovnom okruženju jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje u poslovnu mrežu te na taj način pristupaju svemu čemu bi mogli i na radnom mjestu. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

No, VPN ima još jednu funkciju, a to je zaštititi vašu konekciju od drugih sudionika na mreži. Odnosno, zaštititi vaše podatke od neke treće osobe. Ta "treća osoba" može biti ISP (Internet service provider) ili neka druga kompanija koja želi vidjeti vaš internetski promet.

Bitno je spomenuti na kraju i da je ovaj novitet dostupan isključivo na Windows 10 operativnim sustavima, ali s vremenom će biti i na drugim platformama.

Još iz kategorije

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

18.01.2021. komentiraj

Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.