Mozilla i Microsoft planiraju nove taktike za nadogradnje Firefoxa i Edgea

Mozilla i Microsoft planiraju nove taktike za nadogradnje Firefoxa i Edgea

Foto: Antonio Jularić

Microsoft i Mozilla su odlučili za svoje internetske preglednike Edge i Firefox promijeniti detalje koji se tiču njihovih nadopuna i nadogradnji.

Primjerice, Edge više neće imati tako nametljiv način slanja obavijesti o novim nadopunama ili nadogradnjama, već će se sve obaviti "u tišini" i automatski, bez nepotrebnih obavijesti koje izlaze iz okvira browsera. Ukratko, sve bi se preuzelo "u pozadini" i postavljalo čim se pokrene browser.

Također, noviteti će se donositi svaka četiri tjedna i to počinje s primjenom ove jeseni. Ujedno, zanimljivost je da kad se Edge nadopuni ili nadogradi, odmah će nakon ponovnog pokretanja browsera početi s radom ta nova verzija. Dosad se čekala potvrda nove verzije da bi se krenulo s primjenom.

Što se pak Enterprise korisnika tiče, oni će sve novitete za Edge primati i dalje kroz Windows Server Update Services (WSUS), Windows Update for Business (WUfB) i Endpoint Manager's Intune and Configuration Manager te ostale slične IT usmjerene kanale.

Najranije će promjene koje podsjećaju na Mac način nadopuna i nadogradnji počet će 2. srpnja, a to bi značilo s verzijom 92.

Mozilla je također odlučila načiniti promjene na istom području, ali na svoj način. I Firefox će odsad sve potrebne novitete obavljati u pozadini, "u tišini". Dakle, sve će biti spremno i kad se ne koristi browser, a potom bi se postavilo čim bi browser bio pokrenut. Za veće sustave je omogućeno ukloniti ovu mogućnost pa na taj način upravljati svim novitetima.

Ova nova verzija bi se trebala pojaviti 1. lipnja s Firefox 89. Time bi Mozilla nadmašila Microsoft za više od mjesec dana, što nije mala stvar kad se radi o jednoj ovako osjetnoj promjeni. Posebno u ovim trenucima kad se na tržištu Edge i Firefox bore za drugo mjesto, koje trenutno ipak pripada Microsoftovu browseru. Samo, utrka je to rame uz rame trenutno.

Još iz kategorije

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

18.06.2021.

Google se poigraos Gmailom i Photos pa uvrstio jednu zanimljivu mogućnost za korisnike, koju će otkriti u trenutku kad prime e-mail poruku s privitkom. Naime, po novom će ga moći direktno pospremiti na Photos.

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

18.06.2021.

Prelazak na online upravljanje ključnim elementima svakodnevnog života potaknuto globalnom pandemijom Covid-19 ostat će realnost za ljude širom svijeta dugo nakon što pandemija prođe, predviđa opsežan novi Ericssonov izvještaj o korisnicima.

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

17.06.2021.

Nakon što je otvorio sedmi po redu, a ujedno i najveći, globalni centar za kibernetičku sigurnost i zaštitu privatnosti u Kini, Huawei ga je po prvi puta predstavio javnosti. Na virtualnom eventu prikazano je 12 ključnih elemenata kojima Huawei jamči najveću moguću razinu sigurnosti te transparentnost sustava.