Mozilla gasi servise Firefox Send i Firefox Notes

Mozilla gasi servise Firefox Send i Firefox Notes

Foto: Antonio Jularić

Mozilla se nalazi u problemima, a tako nešto sugerira činjenica da se odlučila ukinuti Firefox Send i Firefox Notes te otpustiti četvrtinu zaposlenih. Konkretna objašnjenja ne postoje, samo se navodi da od 1. studenog obje neće postojati.

Iako, Send zapravo ne funkcionira od srpnja ove godine, što znači da usluga nije uspjela doživjeti ni godinu i pol "na sceni". Kad je došlo do njena "pauziranja" sredinom srpnja, navedeno je da se to čini jer treba provjeriti izvješća koja pokazuju da se ona koristi za slanje malwarea. A kao prvi korak borbe protiv takve situacije, uvela se mogućnost "Report abuse", koja je korisnicima omogućavala prijavu svake nepravilnosti.

Na tome je ostalo... Naime, usluga je bila dostupna svima koji su pristupali send.firefox.com web portalu, što znači da su je neometano mogli koristiti i oni kojima je cilj širiti malware. Očito u Mozilli nisu pronašli način kako riješiti taj problem brzo, efikasno i jeftino te su u potpunosti uklonili uslugu.

Inače, ona je predstavljena u ožujku prošle godine i odmah je naišla na pozitivne reakcije jer radilo se o besplatnoj platformi, kojoj se moglo pristupiti sa svih internetskih preglednika. Služila je za dijeljenje kriptiranog sadržaja.

Što se pak tiče Notes, ta usluga postojala je od srpnja 2017., nastala je unutar Mozillina Test Pilot programa i trebala je služiti kao novi način za sinkronizaciju kriptiranih podataka. Kao i Send, radila je na računalima i Android operativnom sustavu, no nije izazvala toliko zanimanje da bi u konačnici bila isplativa.

Stoga, na kraju priče, nekako je logično da se Mozilla u ovim vremenima pandemije koronavirusa odlučila na rezove tamo gdje su potrebni. Jasno je da ako nešto stvara isključivo troškove te nema prednosti u dugoročnom smislu, jednostavnije je s time završiti u potpunosti.

Još iz kategorije

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

Facebook Dating stiže u Europu, naravno i Hrvatsku

22.10.2020. komentiraj

Facebook je danas lansirao Facebook Dating na području Europe kako bi pomogao ljudima u potrazi za smislenim, dubljim vezama koje se temelje na stvarima koje su im zajedničke, poput interesa, događaja ili grupa. U 20 država u kojima je Facebook Dating dosad bio dostupan do danas je ostvareno više od 1,5 milijardi spojeva na temelju podudarnosti korisnika.

Veliki porast napada hakera

Veliki porast napada hakera

21.10.2020. komentiraj

Check Point u svom je izvještaju razotkrio da se ransomware napadi šire nezaustavljivom brzinom te da su mete napada sve češće organizacije svih vrsta, od onih manjih do većih. Jer, tijekom pandemije koronavirusa i rada na daljinu, lakše je probiti se u sustave iz razloga što su privatne mreže slabije zaštićene o korporativnih.

Nova usluga Erste banke uz Keks Pay

Nova usluga Erste banke uz Keks Pay

21.10.2020. komentiraj

Erste banka je korisnicima aplikacije Keks Pay omogućila besplatno otvaranje prepaid Keks Pay računa s pripadajućom Visa karticom pod nazivom Keksica, ističu iz ove banke. Ovim je računom moguće obavljati sve transakcije koje su i dosad bile dostupne unutar aplikacije, a najveća je prednost to što novac na račun primatelja stiže odmah, bez obzira na vrijeme slanja i bez obzira na to iz koje je banke pošiljatelj novca, pojašnjavaju iz Erste banke. Mjesečne naknade za vođenje računa nema, a dnevni limit za transakcije iznosi 5.000 kuna, dok je mjesečni limit postavljen na 20.000 kuna.