Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Naime, Microsoft je prelaskom na chromium za svoj Edge internetski preglednik potpuno pogodio jer broj korisnika povećao se za 1308 posto kroz posljednjih 12 mjeseci i to je bilo dovoljno za premašiti Mozillin Firefox.

A na chromium se odlučio prijeći 15. siječnja prošle godine. Tad je krenula tranzicija i "tradicionalni" Edge te njegov EdgeHTML, koji je kreirao Microsoft, zamijenio je chromium bazirani Edge te je renderiranje stranica palo "na njegova leđa".

Naravno, potrebno je uzeti u obzir da rastom broja Windows 10 korisnika raste i broj korisnika za Edge, baš kao nekad za Internet Explorer u prijašnjim verzijama Windows operativnih sustava. Svejedno, ne treba zanemariti ove sjajne rezultate.

Nadalje, pozitivna vijest za Mozillu jest ta da se Edge u ožujku uspio odmaknuti za gotovo jedan posto, što je bilo devastirajuće za Firefox obzirom da je godinu ranije Edge bio na svega 0,57 posto udjela.

Samim time, Microsoft je uspio doći do korisnika, Mozilla ih je uspjela izgubiti. Što se pak tiče Chromea, on je i dalje daleko ispred sa svojih 64,94 posto. Ali, još prošle godine "vrtio" se i na 72 posto pa je ova brojka ipak malo zabrinjavajuća za Google. Naime, nešto se dogodilo...

Možda rast popularnosti za Safari koji je na 18,75 posto. Ili Opera koja je na 2,17 posto...

Kako god, Firefox je smanjio zaostatak i to je najbitnij e za Mozillu jer sad kad stiže Windows 11, a s njim i poboljšani Edge, lako je moguće da će Microsoft dobiti novi zalet i odmaknuti. Ali, manje no što bi da se nastavio trend koji traje posljednjih gotovo pola godine.

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.