Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Ali, korisnicima će svakako biti drago jer riječ je o browseru koji koristi svoj gecko engine umjesto chromiuma poput Opere i spomenutog Edgea. No glavna priča svakako je to da se Microsoft uistinu odlučio otvoriti svoju platformu i za one koji su mu u nekom smislu direktna konkurencija.

Dio je to jedne nove i svježije politike, ali promjene se ipak događaju podosta sporo jer još uvijek nema nijedne Googleove usluge ili aplikacije, a one su ipak daleko korištenije od apsolutno bilo kojeg konkurenta.

Primjerice, YouTube i Maps su premašili deset milijardi preuzimanja na Google Play Storeu i to dovoljno potvrđuje što korisnici žele. Ali, Microsoft i Google imaju svoj odnos, koji očito u ovom smislu ne misle mijenjati na bolje.

Ništa od toga nije Mozillin problem, ta kompanija surađuje s obje kompanije, a s obje zna imati i problema u određenim situacijama. Samo, nikad zbog toga nije konkretnije gubila na tržištu. Iako, ruku na srce, nije da Firefox nešto previše dobiva u posljednje vrijeme. Konstantno se "vrti" na oko 250 milijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini u web okruženju ili oko osam posto. Edge je na otprilike jedan posto boljem rezultatu.

Vratimo se na odnose s ovim kompanijama... Mozilla je još 2015. javno kritizirala Microsoft da otežava postavljanje unaprijed određenog internetskog preglednika na Windows 10. Ta kritika nije pomaknula stvari na bolje. Dapače, na Windows 11 to je još i teže pa oni korisnici koji se ne zamaraju browserima ili nisu vični "tehnikalijama", zadrže se na onome što im se nudi "pri ruci"...

Još iz kategorije

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

CES 2022: Google obećao bolju povezanost uređaja

13.01.2022.

Appleovi korisnici jako vole isticati jednostavnost postavljanja, uparivanja i prebacivanja između svih njihovih uređaja. Ali, uz nekoliko iznimaka, to je nešto što korisnici Androida nisu uistinu mogli iskoristiti. I Google to najavljuje promijeniti, odnosno, najavio je tijekom CES sajma u Las Vegasu.

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

Nastavak odličnog poslovanja DataBoxa uz dvoznamenkasti rast

11.01.2022.

Tržište podatkovnih centara i cloud rješenja nastavlja rast, potvrđuje za ICTbusiness.info direktor DataBoxa Filip Olujić i dodaje da je u svakodnevnom poslovanju, za njih ključno stalno pratiti razvoj tehnoloških rješenja i pravovremeno reagirati na potrebe korisnika.

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

U 2021. detektiran rekordan broj mjesta curenja podataka

08.01.2022.

Tehnologija je toliko napredovala da je malo tko može ignorirati, što znači da većina ljudi s pristupom internetu čuva u digitalnom smislu podosta osobnih podataka, a tako nešto itekako je primamljivo hakerima. I brojke napada koji se tiču „curenja“ podataka ili „data leak site“ (DLS) to itekako dobro otkrivaju.