Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Ali, korisnicima će svakako biti drago jer riječ je o browseru koji koristi svoj gecko engine umjesto chromiuma poput Opere i spomenutog Edgea. No glavna priča svakako je to da se Microsoft uistinu odlučio otvoriti svoju platformu i za one koji su mu u nekom smislu direktna konkurencija.

Dio je to jedne nove i svježije politike, ali promjene se ipak događaju podosta sporo jer još uvijek nema nijedne Googleove usluge ili aplikacije, a one su ipak daleko korištenije od apsolutno bilo kojeg konkurenta.

Primjerice, YouTube i Maps su premašili deset milijardi preuzimanja na Google Play Storeu i to dovoljno potvrđuje što korisnici žele. Ali, Microsoft i Google imaju svoj odnos, koji očito u ovom smislu ne misle mijenjati na bolje.

Ništa od toga nije Mozillin problem, ta kompanija surađuje s obje kompanije, a s obje zna imati i problema u određenim situacijama. Samo, nikad zbog toga nije konkretnije gubila na tržištu. Iako, ruku na srce, nije da Firefox nešto previše dobiva u posljednje vrijeme. Konstantno se "vrti" na oko 250 milijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini u web okruženju ili oko osam posto. Edge je na otprilike jedan posto boljem rezultatu.

Vratimo se na odnose s ovim kompanijama... Mozilla je još 2015. javno kritizirala Microsoft da otežava postavljanje unaprijed određenog internetskog preglednika na Windows 10. Ta kritika nije pomaknula stvari na bolje. Dapače, na Windows 11 to je još i teže pa oni korisnici koji se ne zamaraju browserima ili nisu vični "tehnikalijama", zadrže se na onome što im se nudi "pri ruci"...

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.