Mozilla blokirala svoju uslugu Firefox Send zbog distribucije malwarea

Mozilla blokirala svoju uslugu Firefox Send zbog distribucije malwarea

Mozila se privremeno odlučila suspendirati uslugu za dijeljenje datoteka Firefox Send jer treba provjeriti izvješća koja pokazuju da se ona koristi za slanje malwarea. Kao prvi korak borbe protiv takve situacije, uvodi se mogućnost “Report abuse”, koja će korisnicima omogućiti prijavu svake nepravilnosti.

Naime, usluga je dostupna svima koji pristupaju send.firefox.com web portalu, što znači da je neometano mogu koristiti i oni kojima je cilj širiti malware. Sve što trebaju jest postaviti (eng. upload) datoteku na Firefox Send, ona se potom kriptira i korisnik postavlja koliko dugo želi da se ona nalazi na serveru, odnosno, koliko se puta može preuzeti prije nego istekne.

Tako nešto koristilo se za pohranu ilegalnog sadržaja, od payloadova, ransomwarea, trojanaca, spywarea i podataka o financijskom kriminalu. Sve to zapravo je narušilo ugled nedavno kreirane mogućnosti za Firefox korisnike pa je Mozilla morala reagirati i sad će morati pronaći način kako tome stati na kraj.

Inače, usluga je predstavljena u ožujku prošle godine i odmah je naišla na pozitivne reakcije jer radi se o besplatnoj platformi kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika.

Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.

Ono što malo izdvaja Mozillu jest da ukoliko korisnik nije registriran, može postaviti datoteke veličine do jednog gigabajta, a ako je preko toga, može ih se "zazipati" i slati odvojeno. Ukoliko se pak korisnik odluči registrirati i stigne do Firefox računa, može postavljati datoteke veličine do 2,5 gigabajta i to je iznimno zgodna mogućnost. Ali i očito jako pogodna za malverzacije koje su sad utjecale na suspendiranje usluge...

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.