Mobilni internet preglednici zakazali preko godinu dana u prepoznavanju phishinga

Mobilni internet preglednici zakazali preko godinu dana u prepoznavanju phishinga

Foto: DepositPhotos

Mobilni internetski preglednici kao Google Chrome, Firefox i Safari potpuno su zakazali po pitanju prepoznavanja phishinga jer od sredine 2017. pa sve do kraja 2018. godine nisu upozorili ni na jednu prijetnju koja se tiče tog načina napada na korisnike.

Nažalost, nije da se radi o izostanku prijetnji već o izostanku mjera sigurnosti iz razloga što se pojavila greška u internetskim preglednicima koji koriste Google Safe Browsing tehnologiju za povezivanje prijetnji s "crne liste". Srećom, stručnjaci sa Sveučilišta Arizona u Sjedinjenim Američkim Državama uspjeli su, zajedno sa stručnjacima iz PayPala, otkriti problem i obavijestiti Google o njemu.

Samim time, vidjelo se da postoje određene "rupe" u radu Google Safe Browsing tehnologije za povezivanje prijetnji s "crne liste" pa su ih "pokrpali" kako se ništa slično ne bi ponavljalo u budućnosti. Jer, ipak je riječ o poprilično ozbiljnom problemu. Naime, phishing je i dalje pri samom vrhu kad se govori o kibernetičkim prijetnjama.

Organizacije su na istrage i zaštitu zbog nje potrošile u prošloj godini 4,3 milijuna američkih dolara, a brojka svih incidenata u 2018. dosegla je 23 tisuće i to znači da je stabilna, što pak znači da su žrtve još uvijek podosta lakovjerne. Što se tiče samih napada, dvadeset posto njih čini preuzimanje korisničkih računa (ATO) putem e-mail prevara. Također, u 70 posto slučajeva napadači bi se predstavljali kao netko drugi, primjerice, Netflix, Amazon, eBay, HBO, FedEx... Na taj način žrtva bi pomislila kako je sve u redu pa kliknula tamo gdje ne bi smjela. I šteta je učinjena...

Sreća u nesreći jest to što Google mnogo vremena i novca ulaže u sigurnost na internetu, a posebno je značajno to što se trudi educirati korisnike kako se ponašati da ne bi završili u problemima koji podrazumijevaju i krađu korisničkog računa. A prema ocjeni Googlea, phishing je najčešća i najuspješnija metoda napada.

Samo, očito je i Googleu nešto bitno promaknulo ovaj put, a zasad ne znamo koliko korisnika je zbog toga ispalo žrtvama...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.