Mladi bježe s Facebooka

Mladi bježe s Facebooka

Foto: DepositPhotos

Facebook je uvjerljivo najnadmoćnija društvena mreža na svijetu, ali dugoročna slika i ne djeluje baš najbolje s obzirom da je samo prošle godine s nje otišlo oko tri milijuna korisnika mlađih od 25 godina, pokazalo je istraživanje provedeno od strane eMarketera! I to samo u Sjedinjenim Američkim Državama, koje svakako nisu izolirani slučaj s obzirom da s Facebooka odlaze i mladi Nijemci i Francuzi.

Konkretnije, ove će godine u Njemačkoj Facebook dobiti samo 0,1 posto više korisnika nego lani, što znači da će ih biti oko 26,8 milijuna, odnosno, 20 tisuća više nego prošle godine. Ali, ujedno će Facebook u Njemačkoj izgubiti 2,2 posto korisnika mlađih od 35 godina. Onih između 12 i 17 godina bit će čak 9,1 posto manje ili 170600 manje nego u 2018.!

Ako se takav trend nastavi, do 2023. će u Njemačkoj Facebook izgubiti trećinu aktualnih korisnika starosti između 12 i 17 godina. Tek će se Facebook moći zadovoljiti činjenicom da će do 2023. broj korisnika starijih od 34 godine porasti za 2,6 posto. Ali, nije ni to baš ohrabrujuće s obzirom da je prošle godine rast korisnika u toj dobnoj skupini iznosio 4,7 posto.

Slično je i u Francuskoj, no negativnije po Facebook. Jer, po prvi put će ukupni broj korisnika pasti, i to za 0,2 posto, na 28 milijuna korisnika. Tako nešto događa se zbog odlaska mlađih od 18 godina s te društvene mreže. Posebno će se osjetiti pad onih između 12 i 17 godina, a iznosit će 9,3 posto. Zbog toga će do 2023. ukupno biti 27,9 milijuna Facebook korisnika u Francuskoj.

Upućenije to ne čudi, druge društvene mreže, kao Instagram ili Snapchat, mladima nude privatnost. Nema takvog principa prijatelja, listi, načina na koji se može zadirati u nečiji profil. Korisnik ima više kontrole i ne mora otkrivati o sebi više no što želi. S druge strane, Facebook je kao virtualni život, koji su počeli okupirati stariji, najčešće roditelji ili članovi obitelji svih tih mladih koji bježe s Facebooka. Naravno, zato im je toliko nezanimljiv.

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.