Milenijalci i generacija Z vjerojatnije će nasjesti na phishing e-mailove od starijih

Milenijalci i generacija Z vjerojatnije će nasjesti na phishing e-mailove od starijih

Foto: DepositPhotos

Predrasuda je da su starije osobe sklonije “nasjesti” na internetske prevare no realnost je da će prije žrtvama postati milenijalci i pripadnici generacije Z! Iako zvuči nevjerojatno jer su po pitanju interneta i tehnologije u prosjeku najeduciraniji, očito su i najnaivniji.

Pokazuje to istraživanje koje je proveo CouponFlow u razdoblju kroz studeni 2019. nad 1666 odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom i tijekom veljače ove godine nad 1834 odraslih Amerikanaca.

Ukupno je riječ o 3500 ispitanih pa je uzorak podosta relevantan. I u njemu je vidljivo da 23 posto pripadnika dviju generacija (18 do 40 godina starosti) postanu žrtvama phishinga. Pripadnici generacije X (41 do 55 godina) bit će žrtve u 19 posto slučajeva, "baby boomeri" (stariji od 56) u svega devet posto slučajeva. Ukupno, 17 posto odraslih "palo" je na prevaru.

Kad se radi o ukradenim lozinkama, najmlađe generacijesu žrtve u 52 posto slučajeva, generacija X u 37 posto slučajeva i najstarija generacija u 12 posto slučajeva. Ukupno, 33 posto odraslih "palo" je na prevaru.

Što se hakiranja korisničkih računa na društvenim mrežama tiče, najmlađe generacije su žrtve u 48 slučajeva, generacija X u 40 posto slučajeva i najstariji u 20 posto slučajeva. Ukupno, 35 posto odraslih "nasjelo" je na ovu vrstu prevare.

Na kraju, kad se radi o krađi identiteta, najmlađe generacije nisu na prvom mjestu. To pripada generaciji X (36 posto), zatim slijede milenijalci i generacija Z (30 posto) te na kraju oni najstariji (20 posto). Ukupno, 28 posto odraslih doživjelo je krađu identiteta na internetu...

Sve ovo samo je dokaz da godine, educiranost i poznavanje tehnologije kojom se barata nisu nikakva garancija sigurnosti. Dapače, nepovjerljiviji i oprezniji "starci" teže će biti prevareni baš zato što ne osjećaju komfor kakav osjećaju oni mlađi, odrasli s ovim tipom tehnologije.

Još iz kategorije

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

Google najavio mogućnost direktnog snimanja priloga iz Gmaila u Google Photos

18.06.2021.

Google se poigraos Gmailom i Photos pa uvrstio jednu zanimljivu mogućnost za korisnike, koju će otkriti u trenutku kad prime e-mail poruku s privitkom. Naime, po novom će ga moći direktno pospremiti na Photos.

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

Online navike potaknute pandemijom u budućnosti će postati norma

18.06.2021.

Prelazak na online upravljanje ključnim elementima svakodnevnog života potaknuto globalnom pandemijom Covid-19 ostat će realnost za ljude širom svijeta dugo nakon što pandemija prođe, predviđa opsežan novi Ericssonov izvještaj o korisnicima.

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

Huaweijev centar pokazao 12 ključnih elemenata za kibernetičku sigurnost

17.06.2021.

Nakon što je otvorio sedmi po redu, a ujedno i najveći, globalni centar za kibernetičku sigurnost i zaštitu privatnosti u Kini, Huawei ga je po prvi puta predstavio javnosti. Na virtualnom eventu prikazano je 12 ključnih elemenata kojima Huawei jamči najveću moguću razinu sigurnosti te transparentnost sustava.