UMJETNA ASISTENCIJA

Microsofti Google u borbi za AI prevlast, stiže Copilot za Office 365

Microsofti Google u borbi za AI prevlast, stiže Copilot za Office 365
Depositphotos

Microsoft je napravio novi iskorak u borbi s Googleom za AI prevlast. Softverski div predstavio je Copilot, novu značajku za integraciju umjetne inteligencije sa svojim paketom 365 Office.

Značajka se trenutno testira s odabranim korporativnim klijentima i izgrađena je na AI softveru koji se zove veliki jezični modeli (LLM), koji je razvijen posljednjih godina kako bi mogao razumjeti tekst i odgovoriti na njega. Kroz Copilot, Microsoft je rekao da će korisnici njegovih popularnih poslovnih aplikacija uključujući Word, PowerPoint i Excel imati koristi od potpuno novog iskustva, koristeći AI za generiranje nacrta dokumenata, e-pošte, prezentacija, pa čak i chatova.

Na primjer, korištenjem značajke u Microsoft Wordu, korisnici komuniciraju s Copilotom na bočnoj traci, a on će zatim pisati, uređivati, sažimati i stvarati dokument na temelju tekstualnih upita. Naravno, korisnici zadržavaju mogućnost zadržati, izmijeniti ili odbaciti napisano. Microsoft tvrdi da bi to moglo uštedjeti sate u pisanju, traženju izvora i vremenu uređivanja. Copilot pokreće GPT-4, najnovija nadogradnja na ChatGPT koju je izradio OpenAI, razvojni programer u koji je Microsoft uložio milijarde kako bi proizvode temeljene na umjetnoj inteligenciji pokrenuo u mainstream.

Zanimljivo, tvrtka je najavila da je Copilot izgrađen uz postojeće obveze prema sigurnosti podataka i privatnosti te da je utemeljen na načelima AI i odgovornim standardima koji uključuju desetljeća istraživanja. Ovo se događa u istom tjednu kada je središte pažnje palo na Microsoftov stav prema etičkoj umjetnoj inteligenciji nakon što se pokazalo da je otpustio cijeli svoj tim fokusiran na teren tijekom nedavne runde rezova. Također ovaj tjedan, Google, koji se pojavljuje kao Microsoftov glavni rival u segmentu, lansirao je AI asistenta Claudea, očitog konkurenta ChatGPT-u. Zasebno je također najavio integraciju AI značajki u vlastiti paket poslovnih ponuda uključujući Dokumente i Gmail.