Microsoft prekida podršku za Office i Outlook Android aplikacije na Chrome OS

Microsoft prekida podršku za Office i Outlook Android aplikacije na Chrome OS

Foto: DepositPhotos

Microsoft će s 18. rujnom ove godine prekinuti podršku za Office i Outlook Android aplikacije na Chrome OS te početi navoditi Chromebook korisnike prema svojim web aplikacijama kao alternativom. Time, naravno, Microsoft želi ojačati svoj status.

No sve je nekako stiglo "preko noći" jer još 31. srpnja u Microsoftovim je dokumentima vezanima za podršku pisalo da se korisnicima preporuča instalacija Android verzija Office, Outlook, OneNote i OneDrive na Chromebook. I već s 25. kolovozom to se promijenilo pa piše da su navedene aplikacije bez podrške za Chrome OS korisnike.

Time se itekako komplicira situacija jer dok nisu spojeni na internet, korisnici se neće moći služiti web aplikacijama. Istina jest da neke Office web aplikacije, kao Outlook, imaju offline način rada, svejedno je rad podosta limitiran te u konačnici nema neku svrhu. Prvenstveno jer nije moguće otvoriti postojeći dokument korištenjem Microsoftovih progresivnih web aplikacija dok se koristi Chrome OS bez pristupa internetu, odnosno, dok je korisnik offline.

Naravno, oni koji su konstantno online dok rade ili se općenito služe računalom, promjena neće značiti previše. Ponajprije jer web verzija Officea zapravo nudi sve što i klasična. No web aplikacije zbog svog sučelja i načina rada nisu baš najpopularnije pa bi Microsoft vrlo lako mogao postići kontraefekt ovim potezom.

Naime, kroz ovu godinu je Microsoft srušio brojne rekorde, zabilježio najveću cijenu dionice u povijesti, premašio dva bilijuna američkih dolara vrijednosti i očito se ne može u takvim trenucima riješiti starih navika nametanja, prisile i izazivanja nezadovoljstva kod korisnika. To se već događalo kad je bio puno veći u smislu da se bez njegovog softvera nije moglo no svejedno se našao način. U današnje vrijeme to je još lakše...

Posebno sve skupa iritira je Microsoft najavljuje da će Windows 11 imati podršku za Android aplikacije pa ovaj potez izaziva još više nezadovoljstva. Ali, na kraju, treba napomenuti i da funkcionalnost aplikacija na Chrome OS nije baš na najvišim razinama pa otuda promjene. Samo, onda se to iskomunicira na taj način...

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.