Microsoft odustaje od Edge-a

Microsoft odustaje od Edge-a

Microsoft bi uskoro mogao odustati od vlastitog enginea za svoj internetski preglednik Edge i okrenuti se Chromiumu na Windows 10 operativnom sustavu. Takav potez rezultat je nemogućnost da Edge postane popularniji kod korisnika, a kao takav stvara isključivo troškove i ne pridonosi kompaniji u financijskom smislu.

Dapače, samo je gora situacija jer kad se pogledaju aktivni korisnici na mjesečnoj razini tad je Edge u studenom bio na 3,86 posto udjela na tržištu dok je u listopadu bio na 4,22 posto. Svaki takav pad drastičan je i odgovorne u kompaniji tjera da načine promjene - ako su moguće. Čini se da po pitanju interesantnog internetskog preglednika više nisu.

Chromium nije slučajnost jer u ovom trenutku Microsoft, zajedno s Firefoxom, mora pratiti sve promjene koje se dogode u Chromeu. Uz open source web internetski preglednik Chromium one bi se odvijale automatski i ne bi se stvarali problemi, a pod time se misli na gubitak vremena pri prilagodbi. Da nije tako, Microsoft bi se okrenuo Firefoxu. Samo, bio bi to korak unazad jer bi se dominacija Googlea povećala, zato je potrebno da Microsoft ostane uz Edge.

Koji je zanimljiv jer nije ni blizu kao Internet Explorer. Pouzdan je, ugodan oku, originalan i brz. Nije još uvijek korisnicima jednako atraktivan s obzirom da ne nudi toliko mogućnosti uređivanja internetskog preglednika, ali sve to bi se moglo promijeniti, samo da je strpljenja.

Jer, Edge se pojavio 29. srpnja 2015. godine, isto kad i Windows 10 operativni sustav. Uz novo ime, stiglo je novo ruho i potpuni odmak od nepopularnog Internet Explorera. Zato Microsoft mora biti strpljiv, prošle su samo tri godine i Edge bi trebao dobiti adekvatnu priliku, nije internetski preglednik od kojeg treba olako dići ruke...

Samo, to je u današnje vrijeme jako teško, ne postoji dovoljno vremena za loviti uspjeh, koji možda na kraju ni ne stigne.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.