Microsoft odustaje od Edge-a

Microsoft odustaje od Edge-a

Microsoft bi uskoro mogao odustati od vlastitog enginea za svoj internetski preglednik Edge i okrenuti se Chromiumu na Windows 10 operativnom sustavu. Takav potez rezultat je nemogućnost da Edge postane popularniji kod korisnika, a kao takav stvara isključivo troškove i ne pridonosi kompaniji u financijskom smislu.

Dapače, samo je gora situacija jer kad se pogledaju aktivni korisnici na mjesečnoj razini tad je Edge u studenom bio na 3,86 posto udjela na tržištu dok je u listopadu bio na 4,22 posto. Svaki takav pad drastičan je i odgovorne u kompaniji tjera da načine promjene - ako su moguće. Čini se da po pitanju interesantnog internetskog preglednika više nisu.

Chromium nije slučajnost jer u ovom trenutku Microsoft, zajedno s Firefoxom, mora pratiti sve promjene koje se dogode u Chromeu. Uz open source web internetski preglednik Chromium one bi se odvijale automatski i ne bi se stvarali problemi, a pod time se misli na gubitak vremena pri prilagodbi. Da nije tako, Microsoft bi se okrenuo Firefoxu. Samo, bio bi to korak unazad jer bi se dominacija Googlea povećala, zato je potrebno da Microsoft ostane uz Edge.

Koji je zanimljiv jer nije ni blizu kao Internet Explorer. Pouzdan je, ugodan oku, originalan i brz. Nije još uvijek korisnicima jednako atraktivan s obzirom da ne nudi toliko mogućnosti uređivanja internetskog preglednika, ali sve to bi se moglo promijeniti, samo da je strpljenja.

Jer, Edge se pojavio 29. srpnja 2015. godine, isto kad i Windows 10 operativni sustav. Uz novo ime, stiglo je novo ruho i potpuni odmak od nepopularnog Internet Explorera. Zato Microsoft mora biti strpljiv, prošle su samo tri godine i Edge bi trebao dobiti adekvatnu priliku, nije internetski preglednik od kojeg treba olako dići ruke...

Samo, to je u današnje vrijeme jako teško, ne postoji dovoljno vremena za loviti uspjeh, koji možda na kraju ni ne stigne.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.