Microsoft odustaje od Edge-a

Microsoft odustaje od Edge-a

Microsoft bi uskoro mogao odustati od vlastitog enginea za svoj internetski preglednik Edge i okrenuti se Chromiumu na Windows 10 operativnom sustavu. Takav potez rezultat je nemogućnost da Edge postane popularniji kod korisnika, a kao takav stvara isključivo troškove i ne pridonosi kompaniji u financijskom smislu.

Dapače, samo je gora situacija jer kad se pogledaju aktivni korisnici na mjesečnoj razini tad je Edge u studenom bio na 3,86 posto udjela na tržištu dok je u listopadu bio na 4,22 posto. Svaki takav pad drastičan je i odgovorne u kompaniji tjera da načine promjene - ako su moguće. Čini se da po pitanju interesantnog internetskog preglednika više nisu.

Chromium nije slučajnost jer u ovom trenutku Microsoft, zajedno s Firefoxom, mora pratiti sve promjene koje se dogode u Chromeu. Uz open source web internetski preglednik Chromium one bi se odvijale automatski i ne bi se stvarali problemi, a pod time se misli na gubitak vremena pri prilagodbi. Da nije tako, Microsoft bi se okrenuo Firefoxu. Samo, bio bi to korak unazad jer bi se dominacija Googlea povećala, zato je potrebno da Microsoft ostane uz Edge.

Koji je zanimljiv jer nije ni blizu kao Internet Explorer. Pouzdan je, ugodan oku, originalan i brz. Nije još uvijek korisnicima jednako atraktivan s obzirom da ne nudi toliko mogućnosti uređivanja internetskog preglednika, ali sve to bi se moglo promijeniti, samo da je strpljenja.

Jer, Edge se pojavio 29. srpnja 2015. godine, isto kad i Windows 10 operativni sustav. Uz novo ime, stiglo je novo ruho i potpuni odmak od nepopularnog Internet Explorera. Zato Microsoft mora biti strpljiv, prošle su samo tri godine i Edge bi trebao dobiti adekvatnu priliku, nije internetski preglednik od kojeg treba olako dići ruke...

Samo, to je u današnje vrijeme jako teško, ne postoji dovoljno vremena za loviti uspjeh, koji možda na kraju ni ne stigne.

Još iz kategorije

Facebooku prijeti kriminalna istraga zbog dijeljenja podataka korisnika

Facebooku prijeti kriminalna istraga zbog dijeljenja podataka korisnika

18.03.2019. komentiraj

Facebook sredinu ožujka ove godine neće pamtiti na najbolji način jer osim što se kompaniji dogodio najveći pad sustava dosad - a utjecaj je osim na sami Facebook imao i na Instagram i na WhatsApp - prijeti mu i kazna zbog optužbi da je dijelio podatke korisnika sa 150 kompanija, među kojima su i neke od najvećih na svijetu.

Krajem ožujka Europska komisija planira objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu inicijative WiFi4EU

Krajem ožujka Europska komisija planira objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu inicijative WiFi4EU

17.03.2019. komentiraj

Europska komisija planira krajem ožujka 2019. objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno vrijednosnih kupona za izgradnju Wi-Fi infrastrukture na mjestima značajnijeg okupljanja građana na kojima bi bilo omogućeno besplatno korištenje interneta. Alocirana vrijednost sredstava za drugi poziv, u sklopu inicijative WiFi4EU, iznosi 42 milijuna eura (odnosno 2 800 vrijednosnih kupona), a najveća vrijednost jednog kupona iznosit će 15 tisuća eura (uključujući PDV). Odabir će se, kao i kod prvog poziva, vršiti  po kriteriju prvenstva, odnosno redoslijeda zaprimanja prijave elektroničkim putem. HAKOM nema formalnu ulogu u provedbi inicijative te će se sredstva dodjeljivati izravno preko Europske komisije.

Hakeri provalili u mrežu Citrixa

Hakeri provalili u mrežu Citrixa

17.03.2019. komentiraj

Softverski div Citrix objavio je da se na njegovu mrežu izveo napad od strane iranskih hakera Iridium te da je kompromitirano najmanje šest terabajta osjetljivih podataka, među kojima su e-mail poruke i razni dokumenti.