Microsoft na Dan sigurnijeg interneta pokrenuo interaktivnu stranicu o online sigurnosti

Microsoft na Dan sigurnijeg interneta pokrenuo interaktivnu stranicu o online sigurnosti

Foto: Fotolia

Obilježavajući međunarodni Dan sigurnijeg Interneta Microsoft je objavio rezultate godišnjeg istraživanja Microsoft Computing Safer Index (MCSI) te predstavio novu interaktivnu stranicu o sigurnosti na Internetu, http://www.microsoft.com/saferonline kojom se korisnici potiču na sigurnije korištenje Interneta.

Nova stranica korisnicima širom svijeta omogućuje da podijele s drugima svoje planove kako izbjeći online opasnosti, ali i da saznaju od drugih što su napravili kako bi se zaštitili te trenutno saznaju korisne informacije o unapređenju svog digitalnog života.

“Microsoft globalno ulaže velike napore kako bi povećao  razumijevanje opasnosti i izazova koji vrebaju prosječnog korisnika na internetu. Za Dan sigurnijeg interneta pokrenuli smo interaktivnu stranicu ‘Učini jednu stvar’ (Do 1 Thing), kojom pozivamo sve online korisnike da učine barem jednu od mnogih stvari kako bi se zaštitili, bilo da je riječ o korištenju sigurnih bežičnih veza, PIN-a na mobitelu ili jakih lozinki na webmailu te da svoja iskustva i savjete podijele s drugima.“, izjavio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, koji će ujedno biti i jedan od govornika na interaktivnom okruglom stolu u Osnovnoj školi Veliki Bukovec, u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

MCSI istraživanje  već treću godine ispituje sigurnosne standarde online ponašanje više od 10.500 korisnika iz 20 zemalja. Prema tom istraživanju štete uzrokovane phishingom osobnih podataka i različitim oblicima krađe identiteta godišnje dosežu vrijednosti do 5 milijardi dolara. Trošak popravka štete privatnog i poslovnog ugleda web korisnika još je veći, i doseže 6 milijardi dolara ili 632 dolara po žrtvi. Istraživanje je otkrilo i sljedeće:

  • 15 posto ispitanika bili su žrtve krađe identiteta podataka, s prosječnim gubitkom od 158 dolara
  • Profesionalni ugled 13 posto ispitanika bio je ugrožen, a na uklanjanje šteta potrošeno je prosječno 535 dolara
  • 9 posto ispitanika bili su žrtve krađe identiteta. Prosječni trošak krađe iznosio je 218 dolara

Unatoč tome samo 36 posto ispitanika je izjavilo da pazi što stavlja na društvene mreže te koliko su dostupni njihovi osobni podaci na internetu. Postavke privatnosti društvene mreže prilagodi samo 33 posto, a isti broj korisnika koristi lozinku ili PIN na mobilnim uređajima.

Web stranica http://www.microsoft.com/saferonline pomaže korisnicima da donose bolje i sigurnije odluke pri korištenju interneta. Pritom donosi niz savjeta i vodiča koji uključuju:

• Zaštita uređaja i online računa – Pri korištenju mobilnih uređaja preporuča se uporaba PIN-a, a za online račune obavezna je jaka i jedinstvena lozinka
• Osjetljive transakcije obavljati samo na sigurnim mrežama - Pod osjetljive transakcije podrazumijevaju se plaćanje računa, online bankarstvo i šoping. Važno je da korisnik ne šalje bitne lozinke i podatke preko javnih bežičnih mreža kako ih netko ne bi 'presreo' i ukrao
• Preuzimanje kontrole nad online ugledom - Korisnicima se savjetuje da provjere što se o njima može naći na internetu, redovitim pregledavanjem i brisanjem svog neželjenog ili netočnog sadržaja te na taj način održavaju točnu i pozitivnu sliku o sebi
• Kontrola društvenih krugova - Korištenjem postavke privatnosti , korisnici mogu upravljati informacijama i odlučivati s kim ih dijele. Objavljivanje podataka i izbor prijatelja na društvenim mrežama zahtijevaju oprez

Još iz kategorije

Problemi sa ZABA-inim digitalnim kanalima

Problemi sa ZABA-inim digitalnim kanalima

15.07.2020. komentiraj

Zagrebačka banka imala je jučer u jutarnjim satima problema na svojim digitalnim kanalima i to prije svega kada je riječ o prikazima debitnih i kreditnih kartica. Na izravan upit ICTbusiness.info potvrdili su nastale probleme i pritom napomenuli kako su poteškoće u radu otklonjene u roku od tridesetak minuta.

Hrvatska na vrhu u digitalnim vještinama mladih

Hrvatska na vrhu u digitalnim vještinama mladih

15.07.2020. komentiraj

U 2019. godini četvero od pet mladih (80 posto) u dobi od 16 do 24 godine u Europskoj uniji (EU) imalo je osnovne ili više osnovne digitalne vještine. To je za 24 postotna boda (pp) veći od udjela osoba starih 16 do 74 godine (56 posto), pokazalo je novo Eurostatovo istraživanje.

Sve više oglašivača bojkotira Facebook

Sve više oglašivača bojkotira Facebook

14.07.2020. komentiraj

Facebook se nalazi u sve većim problemima zbog sve više kompanija koje su odlučile bojkotirati tu platformu na minimalno mjesec dana tako što su povukle oglase, ali veliko je pitanje koliko to zapravo šteti gigantu Marka Zuckerberga.