Microsoft je u 2021. bio najčešće oponašani brend u phishing napadima

Microsoft je u 2021. bio najčešće oponašani brend u phishing napadima

Foto: DepositPhotos

Microsoft se našao na samom vrhu nezahvalne liste oponašanih brendova u prošloj godini, koje kibernetički kriminalci koriste kako bi izvodili phishing napade. Prema podacima koje je prikupio Zscaler, a prezentirao Atlas VPN, čak u 36,6 posto slučajeva oponašalo se Microsoft.

Tek su daleko na drugom mjestu ilegalne streaming usluge s 13,6 posto. Također, kibernetički kriminalci još uvijek nisu odustali od koronavirusa jer 7,6 posto svih napada zbilo se zbog oponašanja povezanog s virusom.

Potom slijede poznati brendovi - Telegram (6,5 posto), Amazon (5,8 posto), PayPal (2,7 posto), Binance (2,5 posto), Google (2,1 posto), Roblox (1,7 posto), WhatsApp (1,7 posto), Adobe (jedan posto)...

Što se žrtava tiče, bilježe se povećanja od 436 posto u maloprodaji, 110 posto u vladinim sektorima i 101 posto u financijama i osiguranju. Obrazovni sektor i dalje pati, ali rast je usporen i iznosi 32 posto na godišnjoj razini te bi s podacima za 2022. situacija trebala biti bitno povoljnija.

Naravno, uspjeh kibernetičkog kriminala porastao je u ovom segmentu kroz 2020. zbog pandemije koronavirusa i osjetnijeg povećanja korištenja interneta od strane stotina milijuna ljudi koji su u jednom trenutku morali biti izolirani u svojim domovima. Uostalom, brojke to potvrđuju.

I bez obzira koliko netko bio tehnički potkovan ili ne, rješenje za uvelike umanjiti mogućnost phishing napada jest ako se pažljivo čita svaki e-mail u kojem netko traži povratno bilo kakve podatke ili nudi nešto što djeluje predobro da bi bilo istinito. Tako je i s web baziranim napadima, izbjeći ćete ih ako posjećujete provjerene stranice.

Na kraju, rukovodeći kadar mora bolje educirati zaposlenike i konstantno ih informirati o potencijalnim opasnostima za organizaciju, ali i za njih same. Tek tako se može napraviti konkretniji iskorak prema sigurnijem okruženju.

Još iz kategorije

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

30.06.2022.

Linuxov botnet malware poznat kao XorDdos porastao je u aktivnosti za 254 posto tijekom posljednjih šest mjeseci, prema najnovijem istraživanju Microsofta.

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

29.06.2022.

Vodeće udruženje za digitalna plaćanja u EU (The European Digital Payments Industry Alliance – EDPIA) jučer poslijepodne u Bruxellesu je na konferenciji Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane (Payments Transformed: A Better Deal for Citizens) okupilo najvažnije predstavnike financijske industrije i europskih krovnih politika s ciljem razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini cijele Europske Unije.

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

29.06.2022.

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.