Microsoft Edge najgori po pitanju prikupljanja privatnih telemetrijskih podataka

Microsoft Edge najgori po pitanju prikupljanja privatnih telemetrijskih podataka

Microsoft se često voli pohvaliti brzinom i sigurnosti koju nudi njegov internetski preglednik Edge, ali računalni znanstvenik Douglas J. Leith s fakulteta Trinity u Dublinu, pokazao je da stvarnost i nije baš takva kakvom je Microsoft želi prikazati.

Naime, Leith je testirao šest internetskih preglednika - Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Brave Browser, Microsoft Edge i Yandex Browser. Rezultati za Edge nisu najbolji jer pokazalo se da URL linkovi koji se unose u njega odlaze na razne Microsoftove adrese. To, naravno, ostavlja mogućnost praćenja.

Cilj istraživanja bio je odrediti koliko je invazivna telemetrija pojedinih internetskih preglednika. A do tog se cilja stiglo serijom testova, koji su kroz pet scenarija pokazali detaljnije dijeljenje podataka, odnosno, o kojim se to točno podacima radi. Pet scenarija koji se spominju su trenutak kad se preglednik pokrene prvi put nakon instalacije, kad se gasi i nanovo pokreće, kad se u njega kopira URL link, kad se ručno unosi URL i kad preglednik stoji nekorišten.

Potvrdilo se da Edge i Yandex imaju previše poveznica s hardverom uređaja, koji potom dodatno vežu s različitim aplikacijama na tom istom uređaju. Ipak, čak ni Yandex nije toliko invazivan kad se radi o dijeljenju URL linkova. Naime, Edge šalje podatke prema SmartScreen web stranici, ali i Bingu. Microsoft je u vlasništvu jednog i drugog.

"Koliko sam uspio zaključiti, takvo ponašanje se ne može spriječiti pa korisnici nemaju izbora. Ili mogu jednostavno koristiti drugi internetski preglednik", kazao je u zaključku istraživanja Leith.

Uistinu, osim Yandexa i Edgea, takvih problema nema pa se zapravo preporuča okrenuti konkurenciji. Možda to ljude iza dva sporna internetska preglednika motivira da promijene štetnu praksu te postanu prijateljskije nastrojeni prema korisnicima.

Još iz kategorije

Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

03.04.2020. komentiraj

Iako je od izbijanja epidemije cjelokupno tržište online kupovine doživjelo ukupan pad sa 84 posto na 48 posto korisnika u Republici Hrvatskoj, došlo je do značajne konverzije kupaca koji prije nisu koristili online kupovinu, pokazalo je istraživanje koje je u ožujku provela komunikacijska agencija EQUESTRIS u suradnji s poslovnim radijom poslovniFM.

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

03.04.2020. komentiraj

Na današnjoj pressici Kriznog stožera Civilne zaštite RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je u ovom trenutku izdani 192.262 propusnice. Riječ je o zaista velikom broju, a ministar napominje da svi koji izdaju propusnice moraju pritom vrlo odgovorni.

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

03.04.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) proživljava uzlet u trenucima kad mobilne mreže pete generacije (5G) polako osvajaju svijet, no ono što je zanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da developeri IoT aplikacija uvelike već koriste umjetnu inteligenciju u istim tim aplikacijama.