Microsoft Edge dostupan za sve Linux korisnike

Microsoft Edge dostupan za sve Linux korisnike

Microsoft je u listopadu prošle godine najavio Edge internetski preglednik za Linux, a u svibnju ove godine je krenuo s beta testiranjem, da bi s krajem listopada stigla stabilna verzija dostupna svim korisnicima Linuxa. I to podosta „ispolirana“, osvježena te nekako udaljena od nespretnog i nepotrebno kompliciranog Microsoftova stila.

Ako znamo koliko je popularan chromium, na kojem se bazira Edge, sve bi trebalo raditi besprijekorno na Linuxu.

Uostalom, ovo je odličan potez i zbog činjenice da treba prikupljati korisnike gdje god je to moguće, posebno ako se u obzir uzme aktualna dominacija Googleova Chromea. Taj browser čini oko 70 posto tržišta pa se ostali bore "za mrvice".

I u tom je smislu Edge na drugom mjestu s nešto više od deset posto udjela. Dakle, ono što se za Microsoft isplatilo, a zbog čega je ove godine istisnuo Mozillin Firefox s drugog mjesta, jest spomenuti chromium.

Ponajprije jer podsjeća na Chrome, nudi praktički sve ekstenzije kao Chrome, ali nudi i viši stupanj sigurnosti, odnosno privatnosti. Ujedno, nešto je brži od konkurencije, barem kod prvog pokretanja. Tako nešto nije za baciti jer upravo brzina jest ono što danas mnoge motivira da se okrenu nekom rješenju u svakodnevnoj uporavi.

Treba napomenuti i da je Edge namijenjen, kad se govori o Windows okruženju, samo za Windows 10 i 11 operativni sustav. No, dostupan je i na drugim najpopularnijim desktop i mobilnim operativnim sustavima današnjice. A odsad će polako početi osvajati i Linux, što će donijeti koji postotak više u ukupnom udjelu na tržištu za Microsoft...

A što donosi da bi se odmaknuo od chromium konkurencije na Linuxu? "Uspavane" tabove koji štede resurse, verikalne tabove, kolekcije, prevenciju trackinga, rješenja za roditelje s malom djecom, koja im daju kontrolu nad onime što će ona pregledavati.

Ukoliko vas zanima Edge za Linux, možete ga preuzeti OVDJE.

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...