Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft u internetski preglednik Edge dodaje besplatnu virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), ali uz jednu podosta bitnu napomenu - postoji ograničenje njegova korištenja u smislu prometa.

Konkretnije, radi se o jednom gigabajtu mjesečno, što za manje aktivne korisnike može biti više nego dovoljno, ali za one aktivnije, ni blizu. Stoga, iako će ta nova Edge Secure Network sasvim sigurno pridobiti neke nove korisnike, oni se neće zadržavati predugo.

Također, ono što može odbiti jest činjenica da se na Edge Secure Network može povezati isključivo uz Microsoftov korisničko račun, što automatski dovodi cijelu priču u pitanje. Jer, koliko je sve skupa sigurno i privatno ako Microsoft može dobiti informaciju kad se tko povezao na korisnički račun te se odlučio služiti VPN uslugom.

Stoga, kad se uzmu u obzira ova dva bitna detalja, ograničenje i potreba za prijavom na Microsoftov račun, teško da će VPN za Edge uspjeti "upasti" na listu najboljih besplatnih VPN rješenja. Ali, s vremenom bi mogao. Jasno je što treba ispraviti. No, jasno je i da Microsoft ipak treba određeno vrijeme za testiranje usluge.

Uostalom, ona još nije ni dostupna, a i kad postane, prvo će je isprobati oni unutar Edge Insider programa. Nakon toga će sigurno biti određenih poboljšanja.

Potrebno je naglasiti i pozitivne aspekte ove priče. Cloudflare će biti poslužitelj usluge, a ta kompanija poznata je po brizi za privatnost i sigurnost korisnika. Nije ni to sve, u Microsoftu su se obvezali uklanjati "osnovne podatke koje prikupljaju svakih 25 sati". Dakle, nije sve tako crno, Edge Secure Network će vrijediti isprobati.

Inače, za one koji nisu upoznati, VPN je, kao što se spomenulo u uvodu, virtualna privatna mreža. Ili, slikovitije, riječ je o grupi računala umreženih preko javne mreže ili interneta. To znači da uz korištenje VPN usluga ne morate imati računala fizički na jednom mjestu, nego na bilo kojoj lokaciji u svijetu, ali da možete imati sve povlastice lokalne mreže.

Još iz kategorije

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

25.06.2022.

Tržište kriptovaluta raste konstantno proteklih nekoliko godina, bez obzira što njihova pojedinačna vrijednost ponekad pada. Posebno se to moglo vidjeti na situaciji u Europi tijekom prošle godine, ali i prvog kvartala ove godine, što je omogućilo velik napredak dvjema specijaliziranim aplikacijama - KuCoin i MetaMask.

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

24.06.2022.

Nisu svi kibernetički napadi uspješni, ali oni koji jesu, ostavljaju iza sebe katastrofalne posljedice, kako za organizaciju, tako i za njene klijente. A jedna od takvih metoda napada s razornim posljedicama svakako je phishing.

Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije

Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije

24.06.2022.

YouTube je jedna od najpopularnijih platformi na internetu, broji 2,6 milijarde aktivnih korisnika mjesečno i u tom se periodu pregleda više od bilijun sati sadržaja. No, kao takav privlači i one kojima tamo nije mjesto.