Microsoft, Cloudflare i Google imaju najviše muka sa spamom

Microsoft, Cloudflare i Google imaju najviše muka sa spamom

Foto: DepositPhotos

Spam je pošast koja postoji otkako postoji interneta, ali neki od poslužitelja internetskih usluga mogu se „pohvaliti“ da im on stvara više problema nego drugima. U prvom redu, riječ je o Microsoftu, Cloudflareu i Googleu.

Upravo ta tri poslužitelja čine prva tri mjesta na listi njih deset s najviše problema vezanih za spam. Kako u svojim podacima pokazuje Atlas VPN, a temelji ih na onima koje je prikupio Spamhaus Project, od 4. studenoga Microsoft.com bilježi 433 poznata spam problema.

Odmah na drugom mjestu je s njih 430 Clodflare, a potom nešto niže treći Google bilježi njih 352. Dakle, to što su najveći, najmoćniji i najnapredniji nema nikakve veze, spam se probija očito gdje treba, a posebno se to odnosi na poslužitelje s najviše korisnika.

Upravo zato ne treba čuditi da su Chinanet GD s 331 spam problemom te Chinanet JS s njih 304 na četvrtom i petom mjestu. Da "operiraju" dalje od šire okolice Kine, vjerojatno bi situacija bila bitno drugačija - u gorem smislu.

Kraj liste čine Uninet (288), Wind (245), Chinanet ZJ (232), Chinanet HB (222) i STC (191).

Kad se pak radi o državama u kojima se pojavljuje najviše spama, od 4. studenoga uvjerljivo prve su Sjedinjene Američke Države s 3054 zabilježena problema, Kina je druga s 2531 i slijedi Rusija sa 711. Zanimljivo, na četvrtom je mjestu Dominikanska Republika s 384 poznata problema, a potom slijede Japan (382), Indija (355), Južna Koreja (353), Meksiko (341), Vijetnam (308) i Turska (299).

Činjenica je, spam se (zasad) ne može iskorijeniti i to što ga se bilježi manji je problem od onoga koji se ne zabilježi. Naime, kad je spam poznat, onda se svaki poslužitelj s njim lako nosi i "posprema" ga u posebne spam foldere kako ne bi zaokupljali pažnju u pretincima elektroničke pošte pa na taj način eventualno dovodili korisnike u rizik.

Još iz kategorije

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

27.05.2022.

Tijekom dvodnevne Cyber Expo 2022 konferencije usmjerene na trendove i izazove iz područja kibernetičke sigurnosti, na Algebrinom novom kampusu u Zagrebu održana su brojna stručna predavanja, panel rasprava „Kako privući i zadržati stručnjake za kibernetičku sigurnost“ te Microsoftov trening na temu sigurnosti, usklađenosti i identiteta, koji polaznike priprema za stjecanje certifikata, odnosno polaganje ispita Microsoft SC-900.

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

26.05.2022.

Microsoft u internetski preglednik Edge dodaje besplatnu virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), ali uz jednu podosta bitnu napomenu - postoji ograničenje njegova korištenja u smislu prometa.

Usluga Street View slavi 15. rođendan

Usluga Street View slavi 15. rođendan

26.05.2022.

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean.