Microsoft Bing polako uzima tržišni udio od Googlea

Microsoft Bing polako uzima tržišni udio od Googlea

Foto: Antonio Jularić

Bitka internetskih tražilica polako oblikuje američko tržište, a protagonisti su u prvom redu giganti Google i Microsoft. Iako je jasno tko ima trenutni primat u smislu udjela na tržištu, treba znati da Microsoft ima sve veći značaj, koji nije moguće ignorirati.

Trading Platforms je analizirao podatke o internetskim tražilicama unazad deset godina pa su oni itekako relevantni i jasno oslikavaju kako izgleda sve skupa na američkom tržištu. Kao što se moglo očekivati, najveći gubitnik zbog rasta Microsoft Sitesa jest Google Search Engine.

Iako mu je udio praktički nepromijenjen i iznosi 61,4 posto u odnosu na 66,2 posto iz 2012., gotovo sve to što se izgubilo, dobio je upravo Microsoft. Zanimljiv je i razlog tog rasta. Naime, korisnici su uvjereni da Microsoft nudi točnije i relevantnije informacije. O tome se može raspravljati, naravno, ipak je riječ o dojmu.

Ali, ono što je činjenica, jest da Microsoft pri unosu pojma ili pojmova pretrage, unaprijed nudi osam sugestija, dok ih Google nudi dvostruko manje. A to je očito, barem za Amerikance, velika prevaga u smislu biraja internetske tražilice.

Problem je još jedan. Korisnici su negativno nastrojeni prema Googleu zbog načina na koji barata njihovim podacima, odnosno, zbog onoga što oni nagađaju da se s njima radi. Zatim, zbog previše oglasa kojima su "bombardirani", a vežu se upravo uz to prikupljanje podataka.

Iako sve to čini i Bing, radi to u bitno manjoj mjeri pa se korisnici okreću "manjem zlu". Time se krug samo nastavlja rotirati. Kako je nekad omražen u široj javnosti bio Microsoft, zbog identičnih praksi u trenucima dok je bio na vrhuncu dominacije, tako je sad Google. Očito, kompanije ne žele ništa učiti iz svojih ili tuđih grešaka jer im se ovakva praksa previše isplati.

Zato, iako se neće dogoditi tako brzo, s vremenom će Bing dodatno smanjiti zaostatak za Googleom i počet će "lov" na korisnike načinima koji istim tim korisnicima više odgovaraju. Time će se i promijeniti praksa koja se smatra štetnom...

Još iz kategorije

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

25.06.2022.

Tržište kriptovaluta raste konstantno proteklih nekoliko godina, bez obzira što njihova pojedinačna vrijednost ponekad pada. Posebno se to moglo vidjeti na situaciji u Europi tijekom prošle godine, ali i prvog kvartala ove godine, što je omogućilo velik napredak dvjema specijaliziranim aplikacijama - KuCoin i MetaMask.

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

24.06.2022.

Nisu svi kibernetički napadi uspješni, ali oni koji jesu, ostavljaju iza sebe katastrofalne posljedice, kako za organizaciju, tako i za njene klijente. A jedna od takvih metoda napada s razornim posljedicama svakako je phishing.

Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije

Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije

24.06.2022.

YouTube je jedna od najpopularnijih platformi na internetu, broji 2,6 milijarde aktivnih korisnika mjesečno i u tom se periodu pregleda više od bilijun sati sadržaja. No, kao takav privlači i one kojima tamo nije mjesto.