Metaverzum ima problema sa sigurnosti

Metaverzum ima problema sa sigurnosti
Fotolia

Metaverzum od kojeg velike tehnološke imaju ogromna očekivanja mogao bi biti plodno tlo i za kibernetičke kriminalce, pokazuje Kaspersky u prognozi za iduću godinu. Zapravo, treba ga promatrati kao upozorenje.

Jer, dok Internet stvari (IoT), unatoč silnim upozorenjima, nije plasiran s adekvatnom zaštitom zbog izostanka standarda, regulativa i općenito reda na tržištu, metaverzum si to ne može dozvoliti. Glavni cilj je ponuditi alternativni svijet za korisnika, u kojem će provoditi slobodno vrijeme, kupovati, učiti, raditi... Ako je taj svijet nesiguran, motivacija za boravak u njemu jenjava.

Iako će 2023. postojati tek nekoliko metaverzuma i to podosta nerazvijenih, do 2026. će biti dorađeniji, popularniji i nudit će se širi izbor. Isto tako, prognozira se da će to tržište vrijediti oko 50 milijardi američkih dolara. Trebaju li hakeri dodatnu motivaciju? Odgovor je jasan...

Stoga, na potezu su prvenstveno društvene mreže, od kojih sve počinje u ovoj priči. Zahvaljujući njima, izvedeno je prevara s kriptovalutama u vrijednosti od oko milijardu dolara samo prošle godine. Tako nešto s metaverzumom mora biti spriječeno.

I nije samo to problem, metaverzum bi mogao biti plodno tlo i za zlostavljače, pedofile, seksualne predatore... O svim tim detaljima treba razmisliti i umjesto "bacanja na glavu", treba napraviti jasan plan pa se predati njegovom ispunjenju na pravi način. Kroz posljednje desetljeće podosta se naučilo o svim tim negativnostima kroz društvene mreže, sad to "samo" treba u startu anulirati.

Ukratko, pred kreatorima metaverzuma mnogo je posla, a već u startu nisu dobro krenuli u njega jer očito nisu spremni na ulaganja i poslovanje s minusom dok ne stigne profit. Jer, otkazi i rezovi su posljednjih mjeseci glavna tema. Meta je već na prvi negativni val, nakon svega nekoliko mjeseci lošijih rezultata, srezao više od 10.000 radnih mjesta. A s manjkom ljudi ne može se ponuditi kvalitetan proizvod. Odnosno, siguran.