Meta 'injektira' kod u web stranice kako bi pratila korisnike

Meta 'injektira' kod u web stranice kako bi pratila korisnike
DepositPhotos

Kompanija Meta stoji iza novog potencijalnog skandala nakon optužbi koje je iznio bivši inženjer Googlea Felix Krause, a tiču se praćenja korisnika njenih platformi Facebook i Instagram. Naime, Meta navodno prerađuje kod web stranica koje posjećuju s ciljem lakšeg praćenja.

Tako nešto se postiže na način da kad korisnici kliknu na neki link s Facebooka ili Instagrama, aplikacija ih ne vodi na adresu kroz internetski preglednik nego onaj unutar same aplikacije. Na taj način Meta zadržava uvid u aktivnosti korisnika, prikuplja potrebne podatke i usmjerava oglašivače prema njima.

"Instagram i Facebook ubacuju svoj kod za praćenje u svaku prikazanu web stranicu, uključujući klikanje na oglase, omogućavajući im pratiti sve korisničke interakcije, kao što je svaki detalj i poveznica koju korisnici dodirnu. Pod to spadaju odabir teksta, snimke zaslona, kao i bilo koji unos u obrazac, poput lozinki, adrese i brojeve kreditnih kartica", kazao je Kraus i time uistinu ozbiljno optužio Metu.

Ali, iz kompanije su smireno odgovorili na sve ovo. Tvrde da je ubacivanje koda za praćenje u skladu s preferencijama korisnika o tome dopuštaju li aplikacijama da ih prate ili ne te da se praćenje koristi samo za prikupljanje podataka prije primjene ciljanog oglašavanja ili za one korisnike koji su odustali od takvog praćenja.

"Namjerno smo razvili ovaj kod kako bismo ispoštovali izbore ljudi na našim platformama. Kod nam omogućava prikupljanje korisničkih podataka prije nego što ih upotrijebimo za ciljano oglašavanje ili druge potrebe. Ne dodajemo nikakve piksele. Kod je umetnut kako bismo mogli agregirati događaje konverzije iz piksela", kazali su u Meti i dodali:

"Za kupnje izvršene putem preglednika unutar aplikacije tražimo pristanak korisnika za spremanje podataka o plaćanju u svrhu automatskog popunjavanja.

Problem je što ove informacije Meta nije otkrila korisnicima i oni ne znaju što se događa. No, pozitivno je što ne postoje dokazi da se prikupljaju podaci o potvrdi identiteta ili informacija o plaćanju.

Baš zbog ovakvih detalja potezi kao onaj Appleov, koji onemogućava praćenje ove vrste dok se korisnik služi iPhoneom ili iPadom postaju sve popularniji. I pogubni za Metu, čije su dionice pale za 26 posto nakon takve Appleove odluke.