Zaštita osobnih podataka

Meta dobila kaznu od 1,2 milijarde eura

Meta dobila kaznu od 1,2 milijarde eura
Depositphotos / Ilustracija

Američki tehnološki div Meta dobio je rekordnu kaznu od 1,2 milijarde eura zbog nepoštivanja pravila EU-a o privatnosti.

Irska komisija za zaštitu podataka objavila je danas da je Meta prekršila Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) kada je prenijela gomilu osobnih podataka europskih korisnika Facebooka u Sjedinjene Države, a da ih nije dovoljno zaštitila od prakse nadzora podataka Washingtona.

To je najveća novčana kazna izrečena u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), a sve to dolazi uoči pete godišnjice provedbe zakona 25. svibnja.

Irski regulator pojašnjava da Metina upotreba pravnog instrumenta poznatog kao standardne ugovorne klauzule (SCC) za premještanje podataka u SAD "nije riješila rizike za temeljna prava i slobode" europskih korisnika Facebooka koje je izazvala značajna presuda iz najviši sud EU

Podsjetimo, Luksemburg je kaznio Amazon sa 746 milijuna eura, a irski regulator također je izrekao četiri kazne protiv Metinih platformi i to Facebooka, Instagram ai WhatsAppa i to u rasponu između 405 i 225 milijuna eura u posljednje dvije godine.