Manje od 10 posto europskih organizacija spremno za multicloud

Manje od 10 posto europskih organizacija spremno za multicloud

Foto: DepositPhotos

Najnovije istraživanje analitičke kuće IDC pokazalo je kako europske organizacije uopće nisu spremne za multicloud rješenja. Za uporabu više različitih 'oblaka' u poslovanju pripremljena je tek neznatna manjina.

"Praktički sve velike europske kompanije uskoro će u poslovanju koristiti više oblaka istovremeno. Pametne organizacije već sada imaju konkretne planove za usluge koje će plasirati tim putem i kako će ih naplaćivati. Kako bi u tome bili uspješni potrebno im je softverski definirano središnje kontrolno mjesto kako bi imali strateški pristup znanjima, procesima i infrastrukturi", izjavio je Giorgio Nebuloni iz IDC-a.

Uspješne multicloud strategije uključuju poslovno planiranje i nadzor s niza točaka gledišta. Tvrtke moraju pravilno shvatiti i odrediti koji su zadaci namijenjeni javnom oblaku, a koji će se bolje izvršavati na privatnom. Rad u oblaku je podložan stalnim promjenama pa organizacije moraju stalno procjenjivati koji davatelji usluga najbolje ispunjavaju njihove zahtjeve, navod IDC.

Kada je u pitanju spremnost europskih organizacija za multicloud rješenja, njih tek devet posto može se smatrati potpuno spremnima. Većina, njih oko 80 posto, zapeli su u tranzicijskom procesu iz hibridnih okruženja, dok su njih 10 posto takozvani 'promatrači', odnosno oni koji su učinili malo ili nimalo u prilagođavanju multicloud okruženjima.

Također zabrinjava podatak da više od trećine europskih kompanija, njih 34 posto, trenutačno nemaju razrađene planove za promjenu davatelja usluga u oblaku u sljedećih 12 mjeseci. U tom je smislu Ujedinjeno Kraljevstvo ocijenjeno 'fluidnijim' tržištem, budući da 29 posto tamošnjih organizacija planira prijeći s jednog privatnog clouda na neki drugi. 42 posto europskih tvrtki kao nepovoljnu stranu multiclouda ističe troškove vođenja i nadzora. Među velikim tvrtkama to smatraju u više od polovice, odnosno u njih 51 posto.

Iako sd poenkad čini da je cloud jednostavno rješenje to on očito nije, ali i tvrtke misle da je to samo tamo neki IT. To rade i sa nekim drugoim segmentima poslovanja pokušavaju obezvrijediti tuđi trud i rad, a uzdići samo svoj. Tako da promjena svijesti je itekako potrebna.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.