Malware za miniranje kriptovaluta u 2018. porastao za 4000 posto

Malware za miniranje kriptovaluta u 2018. porastao za 4000 posto

Foto: DepositPhotos

Bitcoin i ostale kriptovalute u velikom su padu vrijednosti kroz cijelu 2018. godinu, ali zato hakerski napadi ne miruju pa se onih vezanih za rudarenje „digitalnim novčićima“ broji za više od 4000 posto nego godinu ranije! Barem ako je vjerovati izvješću načinjenom od strane McAfeeja.

Točnije, otkriveno je skoro četiri milijuna novih uzoraka malwarea za rudarenje kriptovaluta samo u trećem kvartalu ove godine, dok ih je u drugom bilo otprilike 2,5 milijuna. To je rast od 55 posto na kvartalnoj razini i rast od nevjerojatnih 4467 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ali, što se tiče načinjene štete, daleko su od meganapada kao WannaCry ili NotPetya iz prošle godine, koji su koštali sve svoje žrve milijarde i milijarde američkih dolara. Ipak, masovnost čini svoje i treba biti oprezan jer dok u prošloj godini broj malware "rudarskih alata" nije prelazio 250 tisuća, već u prvom kvartalu ove godine brojka je bila deset puta veća.

Iako se najčešće napadaju privatna računala, česte mete su i veći sustavi. Motivi su jasni, veći serveri imaju znatnu računalnu moć pa se u kratkom vremenu teoretski može izvući mnogo. Najčešće se izvlačila kriptovaluta Monero jer je najpogodnija za takvu praksu. Uostalom, web stranice koje su bez znanja korisnika rudarile pomoću svojih korisnika, činili su to uz Monero.

Samo, najčešće je "zarada" mizerna, posebno otkako se vrijednost kriptovaluta srozala. Primjerice, kad je RubyMiner 9. i 10. siječnja napao Linux i Windows servere i "srušio" čak 700 servera, hakeri su zaradili svega 540 dolara. S obzirom na kompleksnost napada i uspješno probijanje ne samo servera već i PHP-a, Microsoft IIS-a i Rby on Rails, jasno da hakeru ili hakerima zarada nije mogla biti ni približno zadovoljavajuća.

Ništa bolje nisu prolazili ni ostali pa se može očekivati da će u 2019. McAfee izvjestiti o iznimnom padu brojke malwarea za rudarenje kriptovaluta...

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.