Malware za miniranje kriptovaluta u 2018. porastao za 4000 posto

Malware za miniranje kriptovaluta u 2018. porastao za 4000 posto

Foto: DepositPhotos

Bitcoin i ostale kriptovalute u velikom su padu vrijednosti kroz cijelu 2018. godinu, ali zato hakerski napadi ne miruju pa se onih vezanih za rudarenje „digitalnim novčićima“ broji za više od 4000 posto nego godinu ranije! Barem ako je vjerovati izvješću načinjenom od strane McAfeeja.

Točnije, otkriveno je skoro četiri milijuna novih uzoraka malwarea za rudarenje kriptovaluta samo u trećem kvartalu ove godine, dok ih je u drugom bilo otprilike 2,5 milijuna. To je rast od 55 posto na kvartalnoj razini i rast od nevjerojatnih 4467 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ali, što se tiče načinjene štete, daleko su od meganapada kao WannaCry ili NotPetya iz prošle godine, koji su koštali sve svoje žrve milijarde i milijarde američkih dolara. Ipak, masovnost čini svoje i treba biti oprezan jer dok u prošloj godini broj malware "rudarskih alata" nije prelazio 250 tisuća, već u prvom kvartalu ove godine brojka je bila deset puta veća.

Iako se najčešće napadaju privatna računala, česte mete su i veći sustavi. Motivi su jasni, veći serveri imaju znatnu računalnu moć pa se u kratkom vremenu teoretski može izvući mnogo. Najčešće se izvlačila kriptovaluta Monero jer je najpogodnija za takvu praksu. Uostalom, web stranice koje su bez znanja korisnika rudarile pomoću svojih korisnika, činili su to uz Monero.

Samo, najčešće je "zarada" mizerna, posebno otkako se vrijednost kriptovaluta srozala. Primjerice, kad je RubyMiner 9. i 10. siječnja napao Linux i Windows servere i "srušio" čak 700 servera, hakeri su zaradili svega 540 dolara. S obzirom na kompleksnost napada i uspješno probijanje ne samo servera već i PHP-a, Microsoft IIS-a i Rby on Rails, jasno da hakeru ili hakerima zarada nije mogla biti ni približno zadovoljavajuća.

Ništa bolje nisu prolazili ni ostali pa se može očekivati da će u 2019. McAfee izvjestiti o iznimnom padu brojke malwarea za rudarenje kriptovaluta...

Još iz kategorije

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.