Malware za miniranje kriptovaluta u 2018. porastao za 4000 posto

Malware za miniranje kriptovaluta u 2018. porastao za 4000 posto

Foto: DepositPhotos

Bitcoin i ostale kriptovalute u velikom su padu vrijednosti kroz cijelu 2018. godinu, ali zato hakerski napadi ne miruju pa se onih vezanih za rudarenje „digitalnim novčićima“ broji za više od 4000 posto nego godinu ranije! Barem ako je vjerovati izvješću načinjenom od strane McAfeeja.

Točnije, otkriveno je skoro četiri milijuna novih uzoraka malwarea za rudarenje kriptovaluta samo u trećem kvartalu ove godine, dok ih je u drugom bilo otprilike 2,5 milijuna. To je rast od 55 posto na kvartalnoj razini i rast od nevjerojatnih 4467 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Ali, što se tiče načinjene štete, daleko su od meganapada kao WannaCry ili NotPetya iz prošle godine, koji su koštali sve svoje žrve milijarde i milijarde američkih dolara. Ipak, masovnost čini svoje i treba biti oprezan jer dok u prošloj godini broj malware "rudarskih alata" nije prelazio 250 tisuća, već u prvom kvartalu ove godine brojka je bila deset puta veća.

Iako se najčešće napadaju privatna računala, česte mete su i veći sustavi. Motivi su jasni, veći serveri imaju znatnu računalnu moć pa se u kratkom vremenu teoretski može izvući mnogo. Najčešće se izvlačila kriptovaluta Monero jer je najpogodnija za takvu praksu. Uostalom, web stranice koje su bez znanja korisnika rudarile pomoću svojih korisnika, činili su to uz Monero.

Samo, najčešće je "zarada" mizerna, posebno otkako se vrijednost kriptovaluta srozala. Primjerice, kad je RubyMiner 9. i 10. siječnja napao Linux i Windows servere i "srušio" čak 700 servera, hakeri su zaradili svega 540 dolara. S obzirom na kompleksnost napada i uspješno probijanje ne samo servera već i PHP-a, Microsoft IIS-a i Rby on Rails, jasno da hakeru ili hakerima zarada nije mogla biti ni približno zadovoljavajuća.

Ništa bolje nisu prolazili ni ostali pa se može očekivati da će u 2019. McAfee izvjestiti o iznimnom padu brojke malwarea za rudarenje kriptovaluta...

Još iz kategorije

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.