Malware framework kreirao milijardu lažnih Google Adsense prikazivanja u svega 3 mjeseca

Malware framework kreirao milijardu lažnih Google Adsense prikazivanja u svega 3 mjeseca

Foto: DepositPhotos

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u Flashpointu otkrili su da je novi malware frameworka uspio kreirati oko milijardu lažnih Google AdSense prikaza oglasa tijekom protekla tri mjeseca, ali nije se zaustavio na tome već je generirao i lažne “lajkove” na YouTube i Twitch video sadržaju.

Na Windows operativnom sustavu to je postizao kroz targetiranje Chrome, Firefox i Yandex internetskih preglednika, pa kad bi se"infiltrirao", uspio bi se povezati s botnetima pa napraviti probleme. Ukratko, kad bi žrtva "pokupila" malware, on bi stvorio malicioznu ekstenziju unutar internetskog preglednika pa dalje neometano radio za što je namijenjen. A namjena mu je iznimno dobro izvedena jer tri mjeseca je uspio neometano činiti što ga volja, a pritom stići do milijardu lažnih prikaza oglasa, lajkova na video platformama...

Ni operativni sustav kao Windows nije ga uspio prepoznati jer bi se malware povezao s Windows Update kao XML datoteka, pohranjena lokalno. Nakon toga bi krenuli prikazi oglasa, što bi donosilo napadačima promet, a samim time i prihode. Upravo zbog tog je djelovao Google, pa zabranio korištenje svoje platforme za oglase poznatoj i jakoj kineskoj kompaniji CooTek, koja se bavi razvojem aplikacija za Android operativni sustav.

No, ovaj put nisu Kinezi iza napada, sumnja se na Ruse s obzirom da je najveći broj žrtava zabilježen u toj zemlji, kao i Ukrajini i Kazahstanu. Također, potrebno je znati i da se maliciozni malware ne može "pokupiti" bilo gdje već na određenim pornografskim web stranicama, online kockarnicama, stranicama s piratskim sadržajem...

Ali, stvar je u tome da kad se pokupi, može se lako širiti i prema onima s kojima prvotna žrtva ima kontakt, tako da u probleme upadnu i oni koji ne surfaju na rubnim web stranicama te ne klikaju na oglase koji im iskaču pred očima...

Još iz kategorije

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

Firefox omogućio svim korisnicima zaštitu protiv trackinga

23.09.2019. komentiraj

Firefox je napokon omogućio svim korisnicima mjeru zaštite protiv trackinga, najavljenu još u listopadu prošle godine. Naime, s verzijom Firefox 69 stigla je obrana protiv napasti koja posljednjih godina čini podosta štete po pitanju privatnosti korisnicima raznih internetskih preglednika, ne samo ovog Mozillinog.

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

23.09.2019. komentiraj

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

Koje europske zemlje nude najbolji, a koje najgori digitalni život

20.09.2019. komentiraj

Digitalni život ili na engleskom “digital life” postala je realnost u današnje vrijeme, pojam koji označava koliko je određena sredina omogućila ljudima u njoj pristup digitalnoj sferi, prvenstveno po pitanju onoga što bi im pomoglo u svakodnevici. Kao, primjerice, što Estonija praktički sve nudi u digitalnom obliku i tako olakšava živote građanima.