INTERNET U ZRAKU

Lufthansa Group odabire EAN rješenje Viasata i DT-a

Lufthansa Group odabire EAN rješenje Viasata i DT-a
Fotolia

Lufthansa Group odabrala je Viasat i Deutsche Telekom za opremanje više od 150 zrakoplova EAN-om (European Aviation Network). Uz ovo rješenje, putnici u zrakoplovima Lufthanse, SWISS-a i Austrian Airlinesa mogu uživati u brzom internetu. EAN kombinira satelitsku pokrivenost S-pojasa od Viasata s komplementarnom zemaljskom mrežom (CGN) kojom upravlja DT. EAN pruža brzi internet u zrakoplovima koji podržava streaming i druge širokopojasne aplikacije.

Viasat je prošle godine kupio Inmarsat i nastavlja svoje dugogodišnje uspješno partnerstvo s Deutsche Telekomom i Lufthansa Grupom. Inmarsat pruža svoju satelitsku uslugu (Ka-band) Lufthansa Grupi od 2015. Ovo isključivo satelitsko rješenje već se nalazi u 240 zrakoplova Lufthansa Grupe koji lete na rutama kratke i srednje udaljenosti. Deutsche Telekom djeluje kao davatelj internetskih usluga za različite usluge tijekom leta. U veljači 2018. oba su partnera pokrenula Europsku zrakoplovnu mrežu koju već koriste druge europske zrakoplovne tvrtke.

Odabirom EAN-a, Lufthansa Group svojim putnicima može ponuditi jedinstvenu, pouzdanu povezanost u zrakoplovu. Bez obzira na rutu ili zrakoplov. Dodatnih više od 150 zrakoplova uključuje tipove flote Airbus A319, A320ceo, A320neo, A321ceo, A321neo i A220. EAN je jedinstven primjer europskog tehnološkog i regulatornog vodstva. Zračni putnici sada mogu uživati u izvrsnoj povezanosti tijekom leta unutar kontinenta.

EAN za prijem koristi male i lagane antene s malim otporom zraka. Nova tehnologija također je korak naprijed u pogledu održivosti: ukupna težina sustava znatno je manja sa samo 60 kg. Time se značajno smanjuje dodatna potrošnja kerozina i emisija CO2. Ovaj je čimbenik bio odlučujući u odabiru EAN antena za svoje flote A320 i A220 od strane Lufthansa Grupe.

Lufthansa i Austrian Airlines svojim gostima nude neograničeno besplatno slanje poruka u zrakoplovima koji već imaju pristup internetu. Putnici mogu besplatno slati i primati koliko god poruka žele na svom pametnom telefonu ili tabletu tijekom leta. Kako bi koristili ovu uslugu, putnici se moraju prijaviti na FlyNet s brojem servisne kartice Miles&More ili adresom e-pošte registriranom uz Lufthansa Group Travel ID. Putnici također mogu pratiti svoj let uživo na pokretnoj karti, primati informacije o letovima s letovima, koristiti chat pomoćnika za servisna pitanja, preuzimati e-dnevnike, pregledavati Worldshop ili pregledavati izbornik na brodu.