Linux preuzeo primat na Microsoft Azure cloudu

Linux preuzeo primat na Microsoft Azure cloudu

Foto: DepositPhotos

Azure je prije tri i pol godine objavio da četvrtinu virtualnih računala u njegovu cloudu čini Linux, da bi 2017. Microsoft objavio da se radi o 40 posto, zatim je godinu kasnije navedeno da više od polovice pripada Linuxu i na kraju, u 2019. je situacija premoćno u korist Linuxa. Windows je na platformi koja je “njegova” postavljen po strani.

Šokantno? Nimalo. Windows Server je u padu posljednjih godina, a Linux je ono što korporacije trebaju i traže pri radu. Zato što dobivaju sve što trebaju, na najbolji mogući način. Microsoft je to prepoznao pa u Azure okruženju ponudio Linux rješenja, kako ne bi gubio korisnike. I to "novom Microsoftu" nije ni najmanji problem.

Naime, baš krajem lipnja Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Dakle, ponajveća kompanija na svijetu želi još prisniju suradnju s Linuxom, kojeg je prije 15 i više godina napadao na poprilično grub način. Ili, bolje rečeno, napadali su ga nekadašnji lideri te kompanije. Primjerice, 2001. godine tadašnji izvršni direktor (CEO) Microsofta Steve Ballmer, kazao je za Linux da je "rak koji izjeda industriju". Referirao se time na njihovu otvorenost, kojoj se protivio. Zajedno kao i cijela kompanija. No, razvoj se nije mogao zaustaviti. Kao ni promjena načina razmišljanja.

Tako funkcionira poslovni svijet i najbitnije je ono što donosi rast, opstanak i napredak u globalu. Apple je tako s najvećim suparnicima u više navrata sklapao suradnje, "tužakao" se po sudu sa Samsungom i prisno poslovao, baš kao i nedavno s Qualcommom. Microsoft nije drugačiji, kao ni bilo koji drugi pobjednik među kompanijama.

Pa sama činjenica da Azure ima Linux u dominantnijem položaju no Windows rješenja, nije aposlutno ni najmanje čudna. Logična je i uskoro se na nju neće gledati kao nešto značajno već potpuno normalno.

Još iz kategorije

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

Slanje paketa poštom diljem svijeta raste nevjerojatnom brzinom zahvaljujući e-trgovini

18.10.2019. komentiraj

Ljudi diljem svijeta prepoznali su slanje paketa poštom kao normalan način dijeljenja, ali i prodaje onoga što posjeduju, pa ne treba čuditi što u prosjeku jedna osoba godišnje pošalje čak 23 paketa. Te brojke otkrio je Pitney Bowes i tiču se najjačih zemalja svijeta u ekonomskom smislu.

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.