Linux preuzeo primat na Microsoft Azure cloudu

Linux preuzeo primat na Microsoft Azure cloudu

Foto: DepositPhotos

Azure je prije tri i pol godine objavio da četvrtinu virtualnih računala u njegovu cloudu čini Linux, da bi 2017. Microsoft objavio da se radi o 40 posto, zatim je godinu kasnije navedeno da više od polovice pripada Linuxu i na kraju, u 2019. je situacija premoćno u korist Linuxa. Windows je na platformi koja je “njegova” postavljen po strani.

Šokantno? Nimalo. Windows Server je u padu posljednjih godina, a Linux je ono što korporacije trebaju i traže pri radu. Zato što dobivaju sve što trebaju, na najbolji mogući način. Microsoft je to prepoznao pa u Azure okruženju ponudio Linux rješenja, kako ne bi gubio korisnike. I to "novom Microsoftu" nije ni najmanji problem.

Naime, baš krajem lipnja Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Dakle, ponajveća kompanija na svijetu želi još prisniju suradnju s Linuxom, kojeg je prije 15 i više godina napadao na poprilično grub način. Ili, bolje rečeno, napadali su ga nekadašnji lideri te kompanije. Primjerice, 2001. godine tadašnji izvršni direktor (CEO) Microsofta Steve Ballmer, kazao je za Linux da je "rak koji izjeda industriju". Referirao se time na njihovu otvorenost, kojoj se protivio. Zajedno kao i cijela kompanija. No, razvoj se nije mogao zaustaviti. Kao ni promjena načina razmišljanja.

Tako funkcionira poslovni svijet i najbitnije je ono što donosi rast, opstanak i napredak u globalu. Apple je tako s najvećim suparnicima u više navrata sklapao suradnje, "tužakao" se po sudu sa Samsungom i prisno poslovao, baš kao i nedavno s Qualcommom. Microsoft nije drugačiji, kao ni bilo koji drugi pobjednik među kompanijama.

Pa sama činjenica da Azure ima Linux u dominantnijem položaju no Windows rješenja, nije aposlutno ni najmanje čudna. Logična je i uskoro se na nju neće gledati kao nešto značajno već potpuno normalno.

Još iz kategorije

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

Pojačanje WiFi-a uz uređaj koji dolazi iz Iskona, a radi sa svim mrežama

16.07.2019. komentiraj

Zanimljivo rješenje stiže iz Iskona i namijenjeno je pojačanju WiFi signala, a pritom je, kako tvrde u ovom telekomu u vlasništvu HT-a, jedno od rijetkih koje dolazi od jednog telekoma i radi kod svih drugih telekoma. Rješenje nazvano MESHtar zapravo služi pojačanju WiFi mreže što primjerice u prostorima s mnogo armiranobetonskih zidova uvelike pomaže. Ista je situacija primjerice i sa zidovima starih dalmatinskih kuća.

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

Hrvatska pošta izradila proširenje za najpopularniji internetski preglednik i sada možete pratiti svoje pošiljke

16.07.2019. komentiraj

Digitalizacija je, uz društveno odgovorno poslovanje, jedna od filozofija razvoja Hrvatske pošte. Osluškujući potrebe korisnika, Hrvatska pošta izradila je proširenja za Google Chrome, čime je dodatno olakšan pristup najtraženijim poštanskim informacijama – statusu pošiljaka (track&trace) te nalaženju poštanskih ureda i točnih poštanskih brojeva.

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

FlixBus omogućio Apple Pay uslugu plaćanja

14.07.2019. komentiraj

FlixBus nastavlja s uvođenjem tehnoloških inovacija za svoje putnike: europski sinonim za putovanja autobusom jedan je od prvih autobusnih prijevoznika u regiji koji nudi svojim korisnicima uslugu plaćanja i putem Apple Paya, usluge koja je transformirala plaćanja mobitelom nudeći jednostavnu, sigurnu i privatnu uslugu koju odlikuje brzina i praktičnost.