LibreWolf je Firefox fork otvorenog koda i bez telemetrije

LibreWolf je Firefox fork otvorenog koda i bez telemetrije

Firefox je jedan od najboljih internetskih preglednika za Linux, ali neki korisnici ne vole telemetriju pa mu se ne okreću, što je zajednica uspjela nadvladati kreiranjem LibreWolf browsera.

Naime, osim što nema telemetrije, nema ni sinkronizacije Firefox korisničkog računa, kao ni neke od tipičnih značajki tog browsera, kao "Add to Pocket". Ukratko, riječ je o "ogoljenoj" verziji, open-source "forku" fokusiranom na privatnost, sigurnost i potpunu eliminaciju telemetriju te gomilanja dodataka.

Inače, prema definiciji, telemetrija je tehnologija koja omogućava daljinsko mjerenje i davanje informacija sistemskom dizajneru ili operatoru. Tipično se odnosi na bežične komunikacije, kao, primjerice, korištenje radiofrekventnih sistema za ostvarivanje veze za prijenos podataka, ali se može odnositi i na prijenos podataka preko drugih medija, kao što su mobilni telefon, računalna mreža ili optička veza.

LibreWolf potpuno je lišen svih tih termina i korisnik se može osjećati potpuno sigurno dok surfa koristeći ga. Također, za razliku od drugih Firefox "forkova", redovito se ažurira. I fokusiran je samo na omogućenje privatnog web iskustva, bez utjecaja na korisničko iskustvo kakvo biste očekivali na Firefoxu.

Konkretnije, osim izostanka telemetrije, sinkronizacije s Firefox računom i Add to Pocket, LibreWolf omogućava HTTPS-only mod pri prvom pokretanju, nema sponzoriranih prečaca, nema trackinga uz unaprijed postavljenu "Strict" značajku, nema sponzoriranog sadržaja na početnoj stranici, uključen je uBlock Origin i pretraživači koji garantiraju privatnost kao Searx, Qwant i unaprijed postavljeni DuckDuckGo...

Sasvim sigurno, u Linux okruženju naći će se zainteresirani za ovaj browser, a ne bi čudilo ni da se pronađe koji znatiželjnik na Windows ili macOS sustavima jer LibreWolf dostupan je i na njima.

Na kraju, potrebno je naglasiti da ovaj browser ni na koji način nije povezan s Mozillom.

Možete ga preuzeti OVDJE.

Još iz kategorije

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

27.05.2022.

Tijekom dvodnevne Cyber Expo 2022 konferencije usmjerene na trendove i izazove iz područja kibernetičke sigurnosti, na Algebrinom novom kampusu u Zagrebu održana su brojna stručna predavanja, panel rasprava „Kako privući i zadržati stručnjake za kibernetičku sigurnost“ te Microsoftov trening na temu sigurnosti, usklađenosti i identiteta, koji polaznike priprema za stjecanje certifikata, odnosno polaganje ispita Microsoft SC-900.

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

26.05.2022.

Microsoft u internetski preglednik Edge dodaje besplatnu virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), ali uz jednu podosta bitnu napomenu - postoji ograničenje njegova korištenja u smislu prometa.

Usluga Street View slavi 15. rođendan

Usluga Street View slavi 15. rođendan

26.05.2022.

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean.