Lažne vijesti su opasnije i jeftinije od nuklearnih bombi

Lažne vijesti su opasnije i jeftinije od nuklearnih bombi

Foto: DepositPhotos

Osnivač i izvršni direktor (CEO) kompanije Delphix Jedidiah Yueh pojavio se u centru pažnje izjavom da lažne vijesti imaju potencijal biti opasnije no nuklearno oružje. Svoje riječi temelji na ruskom utjecaju tijekom posljednjih izbora za američkog predsjednika, ali i na Facebookovoj aferi s Cambridge Analytica.

"Ratovanje se u potpunosti okrenulo prema tehnologiji, praktički je potpuno digitalizirana pa samim time treba pratiti što se događa u Silicijskoj dolini. Jer, tamo je moguće kreirati ratne planove i strategiju bez da su možda odgovorni svjesni da upravo to čine. Kao u slučaju Facebooka i Cambridge Analytica", tvrdi Yueh.

Ono na čemu temelji svoje riječi jest činjenica da lažne vijesti i širenje propagande koštaju daleko manje od naoružanja, posebno onog nuklearnog, a utjecaj može biti toliki da se angažira poveći dio svijeta oko određene tematike. Ako je ona negativna, tad se svi mogu naći u ozbiljnim problemima.

Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda António Manuel de Oliveira Guterres ozbiljno je shvatio riječi plasirane od strane Yueha te pozvao da se na temeljima Ženevske konvencije odrede regulative vezane uz digitalno ratovanje, kako bi se barem malo pod kontrolu dovele aktivnosti koje su očito premašile granice prije no što se itko "stigao i okrenuti".

Razvojem umjetne inteligencije (AI) ratovanje dobiva jednu potpuno drugačiju perspektivu, što je prepoznao prošle godine i ruski predsjednik Vladimir Putin. Kroz svoju izjavu nije se koncentrirao samo na oružje kakvo poznajemo u tradicionalnom smislu već i propagandne alate kojima se može utjecati na stavove i usmjeravati bitne odluke kao Brexit ili razni izbori za premijere, predsjednike...

"Tko postane lider na AI tržištu, postat će vladar svijeta", kratka je Putinova izjava i podsjeća uvelike na utrku u nuklearnom naoružanju prije više od pola stoljeća, kad su Rusi i Amerikanci brojem bombi pokazivale mišiće i tako održavali moćan utjecaj u svijetu.

Još iz kategorije

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

The Pirate Bay uklanja oglase u zamjenu za rudarenje kriptovalute Monero

15.07.2018. komentiraj

Ozloglašeni The Pirate Bay postat će velikim korporacijama s tržišta zabavne industrije dodatno omražen jer postaje transparentan u jednoj stavci - ostvarivanju prihoda od strane svojih posjetitelja. Naime, odsad svake od njih dočekuje upozorenje koje kaže da ukoliko nastave dalje, njihovo će računalo biti iskorišteno za rudarenje kriptovalute Monero (XMR).

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

Pametni zvučnici sve više zamjenjuju radio, TV, tablete i novine

12.07.2018. komentiraj

Pametni zvučnici veliki su hit na američkom tržištu, a polako i širem svjetskom, što se može zahvaliti Amazonu i njegovoj Alexi koja se nalaci u Echo uređajima. No, u cijeloj toj lijepoj priči iza kulisa odigrava se jedna tužnija, koja pokazuje da su tradicionalni radio prijamnici na gubitku i polako nestaju iz američkih domova.

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

Do 2022. bit će 50 milijardi IoT uređaja

11.07.2018. komentiraj

Internet stvari (IoT) i dalje zaokupljaju misli uključenih u svijet tehnologije, a prema novim prognozama Juniper Researcha, vjeruje se da će do 2022. godine biti 50 milijardi umreženih uređaja diljem svijeta, što je rast od 140 posto u odnosu na situaciju koju imamo u ovom trenutku.