Krenuli radovi na projektu HR-ZOO vrijednom gotovo 200 milijuna kuna

Krenuli radovi na projektu HR-ZOO vrijednom gotovo 200 milijuna kuna
DepositPhotos / Ilustracija

U sklopu provedbe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji koordinira i vodi Sveučilišni računski centar (Srce), u kolovozu 2020. godine započeli su radovi na uređenju i opremanju podatkovnih centara, važnog elementa nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge.

Investicija vrijedna 54,5 milijuna kuna obuhvaća prenamjenu postojećih prostora u moderne podatkovne centre spremne za prihvat IKT opreme. Radovi koji se u ovom trenutku izvode na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, sveučilišnog odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci i Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu, završavaju u rujnu 2021. godine. Nakon toga započet će radovi na lokaciji Srca koji će trajati dodatna 4 mjeseca.

Projekt HR-ZOO strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju sljedeće partnerske ustanove: CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.

Projekt HR-ZOO kao strateški projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja zbog očekivanih rezultata važnih za razvoj znanosti i obrazovanja podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.