Krenula implementacija ruskog interneta odvojenog od ostatka svijeta

Krenula implementacija ruskog interneta odvojenog od ostatka svijeta

Foto: Wikipedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači ove godine uvrstio je Ruski internet (RuNet) u zakon kako bi zaštitio komunikacijsku infrastrukturu u zemlji za slučaj da je se isključi iz World Wide Weba (WWW), a gotovo osam mjeseci kasnije plan se počeo implementirati.

Naime, Aleksandar Žarov, prvi čovjek ruskog regulatora Roskomnadzora, objavio je da se potrebna oprema počela postavljati na mreže, odnosno vodeće operatere u zemlji, i da će testiranja RuNeta početi već u listopadu. Dakle, uskoro ćemo doznati jesu li u pravu svi oni koji su tvrdili da je takva izolacija neizvediva.

Nekako je dojam da će Rusi uspjeti u svome planu jer ne bi javno obznanjivali planove, koji potvrđuju svijetu da mogu bez njega, u slučaju da uistinu dođe do tako radikalne situacije u kojoj bi ih se isključilo "s mreže". Ujedno, sve ovo je jasan pokazatelj aktualne situacije na svjetskoj razini i načina na koji se ratuje.

A što se tehnikalija tiče, svi poslužitelji morat će slijediti upute Roskomnazora, agencije za nadgledanje telekoma u Rusiji. Ukratko, dobit će potrebna "tehnička sredstva" za preusmjeravanje internetskog prometa prema "ciljevima" koje je odredio Roskomnazor. Potom će on nadgledati sav promet kako bi se osigurala situacija da nište ne ide iz ili u Rusiju.

U konačnici, sve ovo odgovor je na NATO, koji je indirektno istaknuo Rusiju kao najveću prijetnju kibernetičkoj sigurnosti. Naime, naveo je da internetske prijetnje predstavljaju nikad veću opasnost i da priprema žestok odgovor. S obzirom da se konstantno prilikom velikih napada postavlja u njihov kontekst Rusiju, lako je zbrojiti dva i dva.

Ne treba čuditi da je uopće stigao ovakav odgovor. Zapravo, istina jest da Rusi godinama rade upravo na isključenju internetskog prometa prema potrebi, ali trebalo je postići situaciju u kojoj se to može napraviti bez značajnije štete, ali i tako da uistinu bude potpuno sigurno. Ako bi postojale "rupe", isključenje interneta na kraju bi bilo pogubno isključivo za Rusiju...

Još iz kategorije

Facebookov Workplace premašio 5 milijuna plaćenih pretplatnika, stiže Workplace Rooms

Facebookov Workplace premašio 5 milijuna plaćenih pretplatnika, stiže Workplace Rooms

27.05.2020. komentiraj

Facebook se može pohvaliti činjenicom da je njegov Workplace premašio pet milijuna pretplatnika, što lansiranje Workplace Rooms čini još atraktivnijim i može doprinijeti rastu broja korisnika koji plaćaju uslugu.

Diljem Europe hakirana superračunala i upogonjena za rudarenje kriptovaluta

Diljem Europe hakirana superračunala i upogonjena za rudarenje kriptovaluta

26.05.2020. komentiraj

Hakeri su uspjeli hakirati super računala diljem Europe i to djeluje kao najveće postignuće u svijetu kibernetičkog kriminala jer djelovalo je kao da te moćne uređaje ipak nije lako, ili uopće, moguće hakirati. Ali, dogodilo se. I to za potrebe rudarenja kriptovaluta.

Svega 3 web konferencijske aplikacije drže 70 posto tržišnog udjela

Svega 3 web konferencijske aplikacije drže 70 posto tržišnog udjela

25.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa u prvi je plan izbacila aplikacije za web konferencije, koje su postale korištenije nego ikad u povijesti te samim time iznimno privlačne investitorima. No, neke se ipak ističu više nego druge i to se može jasno vidjeti na tržišnom udjelu u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali i u Europi...