Korisnici sve više koriste VPN-ove preko kojih se spajaju na internet

Korisnici sve više koriste VPN-ove preko kojih se spajaju na internet

Foto: DepositPhotos

Virtualne privatne mreže (VPN) potreba su u današnje vrijeme povećane želje za privatnosti i anonimnosti, a prema podacima koje nudi VPN Adoption Index i prezentira ih Atlas VPN, preuzimanja ove vrste usluge porasle su do 616 milijuna tijekom prve polovice ove godine.

Korisnici iz 85 zemalja svijeta osjetili su povećanu potrebu i "download" ikonica radila je više no inače. Primjerice, u 2020. je ukupna brojka preuzimanja bila na 277 milijuna, što zorno prikazuje koliko su potrebe za VPN uslugama porasle kroz 2021.

Inače, VPN je, kao što se spomenulo u uvodu, virtualna privatna mreža. Ili, slikovitije, riječ je o grupi računala umreženih preko javne mreže ili interneta. To znači da uz korištenje VPN usluga ne morate imati računala fizički na jednom mjestu, nego na bilo kojoj lokaciji u svijetu, ali da možete imati sve povlastice lokalne mreže.

Ovaj koncept se često koristi u privatnom sektoru, odnosnu u raznim poduzećima jer dozvoljava korisnicima da se i od kuće spoje VPN-om u poslovnu mrežu i da mogu pristupiti računalnim resursima kompanije. Najčešće se radi o pristupanju serverima kompanije gdje se nalaze povjerljivi podaci koji se koriste u poslovanju.

Naravno, VPN ima i funkciju zaštititi vas od neželjenih pogleda. Kad se spajate VPN-om na određeni server, od vašeg računala do tog servera se, nakon autentifikacije, stvara sigurnosni tunel preko kojeg putuju vaši podaci. Taj tunel je kriptiran i ako netko i dođe u posjed podataka koji putuju tim tunelom, neće moći vidjeti kakvi su to podaci jer nema ključ kojim su ti podaci kriptirani i ne može ih dekriptirati.

Najviše preuzimanja zabilježeno je u Kataru, 1,28 milijuna na 2,88 milijuna stanovnika. Zatim slijede Ujedinjeni Arapski Emirati s 3,94 milijuna na 9,98 milijuna stanovnika, Singapur je treći s 1,73 milijuna preuzimanja na 5,85 milijuna stanovnika, a Indija četvrta s 348,71 milijun preuzimanja na 1,38 milijardi stanovnika.

Zanimljivo, sve su zemlje na listi iz Azije...

Još iz kategorije

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

Broj IoT napada se udvostručio u prvih 6 mjeseci 2021.

26.09.2021.

Kibernetički napadi na Internet stvari (IoT) izvedene uređaje porastao je za više od sto posto kroz prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, otkrio je analizom Kaspersky.

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

Mozilla Firefox za dlaku ispred Microsoft Edgea

25.09.2021.

Firefox i Edge vode žestoku bitku za treće mjesto najkorištenijeg internetskog preglednika na svijetu, a čini se da je i dalje u vodstvu Microsoftov “prvak”, no jedva. Naime, prema Statcounteru, u kolovozu ove godine je Firefox bio na 3,55 posto udjela, a Edge na 3,57 posto.

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

24.09.2021.

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.