Korisnici preferiraju korištenje vanjskih password managera umjesto integriranih u internet preglednicima

Korisnici preferiraju korištenje vanjskih password managera umjesto integriranih u internet preglednicima

Foto: DepositPhotos

Svjetski dan lozinki bio je 6. svibnja pa su na Android Authority odlučili napraviti anketu i doznati kojim se upraviteljima lozinki korisnici najviše služe.

Pitanje je glasilo "Koristite li se upraviteljem lozinki na nekom od svojih uređaja?" i velika većina odgovorila je da koristi upravitelj "treće strane" (eng. third party). Riječ je o 69,27 posto od 3829 sudionika ankete. Zatim slijedi njih 16,82 posto koji koriste unaprijed određeni upravitelj te njih 13,91 posto koji ne koriste niti jedan.

Otkud uopće tolika briga? Pa lozinke su sa sve većom popularnosti interneta postale bitna stvar, bile su inspiracija za knjige i filmove, a postale su i opsesija mnogih u smislu “provala” ili jednostavno dokazivanja da poznaju neku osobu.

Zato su neki detalji o lozinkama itekako postali uvriježeni, a upravitelji lozinkama ili password manageri nužnost. U nastavku teksta otkrit ćemo koji je najbolji, a da je besplatan te koji su nijansu iza njega.

A zašto uopće upravitelji lozinkama? Pa svi bismo trebali imati na umu da se kao lozinka ne smije koristiti ništa osobno, ništa što se povezuje s nama ili nam nešto predstavlja. Dakle, imena roditelja, djece, djevojke, dečka, supruge ili supruga uistinu nije poželjno postaviti kao riječ koja označava ulazna vrata u vaš privatni svijet.

Najbolje je koristiti neke nepovezane brojke i slova kao primjerice 8TMatPL#HAo/#ZE$. Ali tko to može zapamtiti? Posebno kad je riječ o više njih jer zna se i da ne smijete koristiti jednu te istu lozinku za sve čemu pristupate. A sad o tome koji je najbolji.

Također, u današnje vrijeme, potrebno je imati desetak ili više različitih lozinki, što je teško pamtiti. Umjesto vas, to obavlja password manager, koji ih jednostavno organizira i neometano radi u pozadini te pamti gdje što koristite, bez da dozvoljava pristup ikome osim vama.

Uz toliko spojenih uređaja i raznih korisničkih računa gdje čuvamo osjetljive podatke, bolje je biti što sigurniji, a uz upravitelje lozinkama to svakako jesmo!

Još iz kategorije

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

24.06.2021.

EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u jugoistočnoj Europi, stigla je u Hrvatsku s bogatom ponudom najboljih domaćih i međunarodnih programa, kao i nagrađivanom tehnologijom koja nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge, ističe predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina čija će tvrtka prodavati uslugu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima hrvatski korisnici mogu odabrati jedan od triju ponuđenih paketa, ovisno o tome koji najbolje odgovara njihovu budžetu i potrebama.

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.