Korisnici Linkedina najćešće su ciljani phishing napadima u prvom kvartalu 2022.

Korisnici Linkedina najćešće su ciljani phishing napadima u prvom kvartalu 2022.

Foto: Shutterstock

Korisnici LinkedIna najviše su na udaru u smislu phishing napada, pokazali su podaci prezentirani od strane specijalizirane kompanije Atlas VPN, a prikupljeni od strane Check Pointa. Konkretnije, od svih phishing napada u prvom kvartalu ove godine, njih 52 posto izvelo se na LinkedIn!

Tek daleko iza slijedi DHL s 14 posto, zatim Google sedam posto, Microsoft i FedEx sa šest posto i WhatsApp sa četiri posto. Zanimljivo, u prethodnom kvartalu, posljednjem prošle godine, samo osam posto napada ove vrste vezalo se uz LinkedIn i to dovoljno potvrđuje koliko su kibernetički kriminalci prostora pronašli u toj platformi, odnosno, koliko motivacije...

Nije to mala stvar, LinkedIn je sve bliže brojci od milijardu aktivnih korisnika mjesečno, što je rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kad ih je bilo 82 milijuna manje. Nije to ubrzan rast kao kod društvenih mreža šireg interesa, ali svakako nije zanemariv, posebno jer LinkedIn nudi znatno više prilika u poslovnom smislu.

Nadalje, ako se pogleda situacija od prvog kvartala 2015. pa do prvog ove godine, jasno je koliko LinkedIn napreduje. Prije sedam godina imao je 364 milijuna korisnika i postepeno rastao, praktički po identičnoj stopi.

Upravo taj rast motivira hakere da se okrenu napadima na LinkedIn, zbog čega treba biti oprezniji nego ikad prije. Ovom se metodom napada oponaša neki brend, institucija, organizacija pa čak i određeni pojedinac pa opreza nikad dosta. Cilj je kroz to oponašanje stvoriti dojam povjerenja kod primatelja poruka i učiniti ga dovoljno naivnim da "konzumira" ono što se šalje.

Korisnici iz tih razloga moraju pažljivo čitati svaku poruku koju dobiju, posebno ako su one poslane od strane nekoga tko nije među kontaktima. Jer, klik na linkove koji se šalju sa spornih adresa mogu dovesti do problema i u konačnici financijske ili maternijalne štete.

Još iz kategorije

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

Najpopularnije kriptoaplikacije u Europi su KuCoin i MetaMask

25.06.2022.

Tržište kriptovaluta raste konstantno proteklih nekoliko godina, bez obzira što njihova pojedinačna vrijednost ponekad pada. Posebno se to moglo vidjeti na situaciji u Europi tijekom prošle godine, ali i prvog kvartala ove godine, što je omogućilo velik napredak dvjema specijaliziranim aplikacijama - KuCoin i MetaMask.

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

54 posto uspješnih phishing napada završi krađom podataka klijenata

24.06.2022.

Nisu svi kibernetički napadi uspješni, ali oni koji jesu, ostavljaju iza sebe katastrofalne posljedice, kako za organizaciju, tako i za njene klijente. A jedna od takvih metoda napada s razornim posljedicama svakako je phishing.

Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije

Čak 30 posto uklonjenih videa s Youtubea je iz Indije

24.06.2022.

YouTube je jedna od najpopularnijih platformi na internetu, broji 2,6 milijarde aktivnih korisnika mjesečno i u tom se periodu pregleda više od bilijun sati sadržaja. No, kao takav privlači i one kojima tamo nije mjesto.