Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Foto: DepositPhotos

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Konkretnije, u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi najveća društvena mreža na svijetu bilježi 244 milijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od samo jedan posto u odnosu na drugi kvartal 2018. Nije mnogo bolje ni u Europi, koja broji 385 milijuna aktivnih korisnika i to je rast od dva posto.

Azijsko-pacifička regija pak bilježi rast od 12 posto i ima milijardu aktivnih korisnika mjesečno dok ostatak svijeta bilježi rast od osam posto i ima 782 milijuna aktivnih korisnika. Samo, svjesni su u Facebooku da prihode donose korisnici iz razvijenijih zemalja svijeta, a one pripadaju ponajprije SAD-u, Kanadi i Europi.

U brojkama, 48 posto prihoda u prošlom kvartalu stiglo je upravo iz sjeverne Amerike, a 24 posto iz Europe. Ukupno, to je 72 posto prihoda, koji ne rastu koliko bi u Facebooku željeli.

Također, nije to jedini problem za Facebook. Njegove aplikacije se ne preuzimaju kao nekad. Sensor Tower u izvještaju pokazuje da su kombinirano Facebook i Instagram aplikacije tijekom trećeg kvartala pale za 13 posto po pitanju njihova preuzimanja. Detaljnije, Facebook je pao za 15 i Instagram za devet posto.

Ova situacija ponajprije je takva jer mlađi korisnici napuštaju te društvene mreže u korist nekih novijih, koje više štite njihovu privatnost. Stoga, iako je Facebook miran narednih nekoliko godina, mora raditi na dugoročnoj strategiji kako za desetak godina ne bi nekome od konkurenata gledao u leđa...

Kao prvi potez, bitno je vratiti povjerenje, koje se srozalo je čak 60 posto Amerikanaca tvrdi da ne vjeruje Facebooku i to je itekako zabrinjavajuće.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

21.02.2020. komentiraj

Tijekom proteklog desetljeća internet je jačao gospodarstva, ponovno spajao obitelji, prikupljao novac u humanitarne svrhe i pomagao u ostvarenju političkih promjena. Međutim, također je olakšao dijeljenje štetnog sadržaja poput govora mržnje i terorističke propagande.

Lažni antivirusi haraju Androidom

Lažni antivirusi haraju Androidom

21.02.2020. komentiraj

Android korisnici ponovno su u opasnosti jer antivirusne aplikacije koje bi ih trebale štititi čine upravo suprotno i dovode ih u opasnost, razotkrila je kompanija VPNpro kroz svoje istraživanje na Google Play Storeu.