Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Korisnici društvenih mreža napuštaju Facebook i Instagram

Foto: DepositPhotos

Facebook je tijekom drugog kvartala ove godine bilježio 2,41 milijarde aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od osam posto u odnosu na isto razdoblje lani, no u sjevernoj Americi taj pozitivni trend jedva da vrijedi.

Konkretnije, u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi najveća društvena mreža na svijetu bilježi 244 milijuna aktivnih korisnika na mjesečnoj razini, što je rast od samo jedan posto u odnosu na drugi kvartal 2018. Nije mnogo bolje ni u Europi, koja broji 385 milijuna aktivnih korisnika i to je rast od dva posto.

Azijsko-pacifička regija pak bilježi rast od 12 posto i ima milijardu aktivnih korisnika mjesečno dok ostatak svijeta bilježi rast od osam posto i ima 782 milijuna aktivnih korisnika. Samo, svjesni su u Facebooku da prihode donose korisnici iz razvijenijih zemalja svijeta, a one pripadaju ponajprije SAD-u, Kanadi i Europi.

U brojkama, 48 posto prihoda u prošlom kvartalu stiglo je upravo iz sjeverne Amerike, a 24 posto iz Europe. Ukupno, to je 72 posto prihoda, koji ne rastu koliko bi u Facebooku željeli.

Također, nije to jedini problem za Facebook. Njegove aplikacije se ne preuzimaju kao nekad. Sensor Tower u izvještaju pokazuje da su kombinirano Facebook i Instagram aplikacije tijekom trećeg kvartala pale za 13 posto po pitanju njihova preuzimanja. Detaljnije, Facebook je pao za 15 i Instagram za devet posto.

Ova situacija ponajprije je takva jer mlađi korisnici napuštaju te društvene mreže u korist nekih novijih, koje više štite njihovu privatnost. Stoga, iako je Facebook miran narednih nekoliko godina, mora raditi na dugoročnoj strategiji kako za desetak godina ne bi nekome od konkurenata gledao u leđa...

Kao prvi potez, bitno je vratiti povjerenje, koje se srozalo je čak 60 posto Amerikanaca tvrdi da ne vjeruje Facebooku i to je itekako zabrinjavajuće.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

INFOGRAFIKA: YouTube kanali s najviše pretplatnika

11.10.2019. komentiraj

Pretplatnici su ono za što se bori svaki YouTube autor jer što ih je više, više je pogleda, više je slave i više je prihoda. A zanimljivo je da su se stvari ponešto promijenile s obzirom da činjenicu da su YouTubea kao platformu prepoznali mnogi u raznim granama moćne zabavne industrije.