Korisnici A1 Hrvatska imaju probleme sa surfanjem, pali DNS-ovi - razlog DDoS napad

Korisnici A1 Hrvatska imaju probleme sa surfanjem, pali DNS-ovi - razlog DDoS napad

Zbog problema s DNS sustavima korisnici A1 Hrvatska imaju problema sa surfanjem i pregledavanjem web stranica, a sada se polako rješavaju ti problemi. Na izravan upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska ističu da je trenutno otežano pristupanje sadržajima na webu za sve korisnike A1 mobilnih i fiksnih usluga. Razlog problema je u DDoS napadu - distributed denial of service.

„Intenzivno radimo na što skorijem otklanjanju poteškoća. Ispričavamo se svim našim korisnicima“, dodaju iz ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatora.

Pojasnimo malo što je DNS - Domenski sustav imena koji služi za imenovanje svakog pojedinog računala spojenog na internetu jer onda ne biste pisali www.ictbusiness.info nego biste upisivali brojčane oznake kao što je 185.103.219.154 pa će te odsurfati na www.ictbusiness-info.

Domain Name System (DNS) je hijerarhijsko raspoređeni sustav imenovanja za računala, servise ili bilo koje sredstvo spojeno na Internet ili privatnu mrežu, stoji u definiciji na Wikipediji, a DNS povezuje različite informacije s domenskim imenima pripisanim svakom od subjekata u domeni.

Kao što smo prije naveli prevodi lako pamtljiva domenska imena u numeričke IP adrese koje su potrebne za lociranje računalnih servisa i uređaja širom svijeta. Omogućujući globalno rašireno usmjeravanje prema ključnim riječima, DNS je osnovni element funkcionalnosti Interneta, pa kad ne radi kao sad onda nastaju problemi.

Zbog poteškoća zamijećenih danas u 17.35 sati bilo je otežano pristupanje sadržajima na web-u za sve korisnike A1 mobilnih i fiksnih usluga. Uzrok je internetski napad s više računala (DDoS), od kojeg smo štitili naše korisnike, uslijed čega je došlo do otežanog korištenja web usluga.

"Zahvaljujući brzoj intervenciji naših stručnjaka, promet je većim dijelom uspostavljen u manje od jednog sata. Za vrijeme trajanja poteškoća niti u jednom trenutku nije bilo prekida ostalih telekomunikacijskih usluga. Iskreno se ispričavamo svim našim korisnicima koji su imali poteškoća u korištenju naših usluga", zaključuju u A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.