Korisnici A1 Hrvatska imaju probleme sa surfanjem, pali DNS-ovi - razlog DDoS napad

Korisnici A1 Hrvatska imaju probleme sa surfanjem, pali DNS-ovi - razlog DDoS napad

Zbog problema s DNS sustavima korisnici A1 Hrvatska imaju problema sa surfanjem i pregledavanjem web stranica, a sada se polako rješavaju ti problemi. Na izravan upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska ističu da je trenutno otežano pristupanje sadržajima na webu za sve korisnike A1 mobilnih i fiksnih usluga. Razlog problema je u DDoS napadu - distributed denial of service.

„Intenzivno radimo na što skorijem otklanjanju poteškoća. Ispričavamo se svim našim korisnicima“, dodaju iz ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatora.

Pojasnimo malo što je DNS - Domenski sustav imena koji služi za imenovanje svakog pojedinog računala spojenog na internetu jer onda ne biste pisali www.ictbusiness.info nego biste upisivali brojčane oznake kao što je 185.103.219.154 pa će te odsurfati na www.ictbusiness-info.

Domain Name System (DNS) je hijerarhijsko raspoređeni sustav imenovanja za računala, servise ili bilo koje sredstvo spojeno na Internet ili privatnu mrežu, stoji u definiciji na Wikipediji, a DNS povezuje različite informacije s domenskim imenima pripisanim svakom od subjekata u domeni.

Kao što smo prije naveli prevodi lako pamtljiva domenska imena u numeričke IP adrese koje su potrebne za lociranje računalnih servisa i uređaja širom svijeta. Omogućujući globalno rašireno usmjeravanje prema ključnim riječima, DNS je osnovni element funkcionalnosti Interneta, pa kad ne radi kao sad onda nastaju problemi.

Zbog poteškoća zamijećenih danas u 17.35 sati bilo je otežano pristupanje sadržajima na web-u za sve korisnike A1 mobilnih i fiksnih usluga. Uzrok je internetski napad s više računala (DDoS), od kojeg smo štitili naše korisnike, uslijed čega je došlo do otežanog korištenja web usluga.

"Zahvaljujući brzoj intervenciji naših stručnjaka, promet je većim dijelom uspostavljen u manje od jednog sata. Za vrijeme trajanja poteškoća niti u jednom trenutku nije bilo prekida ostalih telekomunikacijskih usluga. Iskreno se ispričavamo svim našim korisnicima koji su imali poteškoća u korištenju naših usluga", zaključuju u A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

Chrome će od idućeg mjeseca blokirati spam notifikacije

05.06.2020. komentiraj

Google je najavio planove za omogućenje sustava kojim bi Chrome blokirao neželjene notifikacije te ih tretirao kao spam. Time se misli na sve one korisnike koji automatski po dolasku na neku web stranicu označe da ne žele primati daljnje obavijesti ili se pretplatiti na newsletter te web stranice.

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.