Kaspersky: Rusija se može isključiti s interneta, ali za to nije spremna

Kaspersky: Rusija se može isključiti s interneta, ali za to nije spremna

Foto: DepositPhotos

Rusija je izglasala zakon o internetu, koji omogućava gašenje mreža  prema van, ali bez utjecaja na domaće mreže i u teoriji to sve zvuči idealno, no praksa... Kaspersky Lab naglašava da Rusija nije za to spremna i da treba stati na loptu te sve skupa malo pomnije pratiti.

"Gledajte, sve to je u medijima malo krivo prikazano. Zakon se sastoji od dvije komponente, jedne koja osigurava da internet ostane dostupan iznutra dok je nedostupan izvana i druge koja treba omogućiti vlastima potrebne alate kako bi se othrvali svim izazovima. Ukratko, internet bi nastavio funkcionirati kao i prije, ne bi bio omogućen samo za domaću uporabu", kazala je suosnivačica Kaspersky Lab Natalija Kasperskaja.

Stoga, čini se da je ipak riječ o onome na što Sjedinjene Američke Države i Zapad upozoravaju, a to je kontrola Rusije nad svim stranim organizacijama koje djeluju na njenom teritoriju.

"Dobrom stručnjaku treba 15 minuta da onemogući pristup mreži onome kome ga treba onemogućiti. Primjerice, nekoj organizaciji se može blokirati pristupni mrežni kanal te za to vrijeme "ubaciti" virus "trojanac" i ukrasti joj informacije. Razlozi za to u konačnici nisu bitni", ono je na što Kasperksaja upozorava i iznimno je problematičan dio cijele priče.

Što se tehnikalija tiče, svi poslužitelji morat će slijediti upute Roskomnazora, agencije za nadgledanje telekoma u Rusiji. Ukratko, dobit će potrebna "tehnička sredstva" za preusmjeravanje internetskog prometa prema "ciljevima" koje je odredio Roskomnazor. Potom će on nadgledati sav promet kako bi se osigurala situacija da nište ne ide iz ili u Rusiju.

Sve to stiglo je u trenucima kad američke vlasti i mediji žestoko napadaju Ruse za špijunažu i uplitanje u njihove predsjedničke izbore. Dapače, Amerikanci sami čine sve kako bi imali što izraženiju kontrolu nad stranim, ali i domaćim, organizacijama na svom teritoriju. Dakle, slobodno se može kazati da svjedočimo možda i početku novog hladnog rata, koji će se voditi prvenstveno u kibernetičkom prostoru.

Još iz kategorije

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

24.05.2019. komentiraj

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

24.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

23.05.2019. komentiraj

Android mobilni uređaji u velikoj većini slučajeva automatski dolaze s predinstaliranim Chrome internetskim preglednikom, koji je dovoljno kvalitetan, ali ne mora biti svakom korisniku jednako vrijedan. Dakle, svi oni koji žele neka alternativna rješenja mogu se njima i okrenuti jer internetskih preglednika za Android mobilne uređaje ne nedostaje. I ovdje predstavljamo pet najboljih.