Kaspersky: Rusija se može isključiti s interneta, ali za to nije spremna

Kaspersky: Rusija se može isključiti s interneta, ali za to nije spremna

Foto: DepositPhotos

Rusija je izglasala zakon o internetu, koji omogućava gašenje mreža  prema van, ali bez utjecaja na domaće mreže i u teoriji to sve zvuči idealno, no praksa... Kaspersky Lab naglašava da Rusija nije za to spremna i da treba stati na loptu te sve skupa malo pomnije pratiti.

"Gledajte, sve to je u medijima malo krivo prikazano. Zakon se sastoji od dvije komponente, jedne koja osigurava da internet ostane dostupan iznutra dok je nedostupan izvana i druge koja treba omogućiti vlastima potrebne alate kako bi se othrvali svim izazovima. Ukratko, internet bi nastavio funkcionirati kao i prije, ne bi bio omogućen samo za domaću uporabu", kazala je suosnivačica Kaspersky Lab Natalija Kasperskaja.

Stoga, čini se da je ipak riječ o onome na što Sjedinjene Američke Države i Zapad upozoravaju, a to je kontrola Rusije nad svim stranim organizacijama koje djeluju na njenom teritoriju.

"Dobrom stručnjaku treba 15 minuta da onemogući pristup mreži onome kome ga treba onemogućiti. Primjerice, nekoj organizaciji se može blokirati pristupni mrežni kanal te za to vrijeme "ubaciti" virus "trojanac" i ukrasti joj informacije. Razlozi za to u konačnici nisu bitni", ono je na što Kasperksaja upozorava i iznimno je problematičan dio cijele priče.

Što se tehnikalija tiče, svi poslužitelji morat će slijediti upute Roskomnazora, agencije za nadgledanje telekoma u Rusiji. Ukratko, dobit će potrebna "tehnička sredstva" za preusmjeravanje internetskog prometa prema "ciljevima" koje je odredio Roskomnazor. Potom će on nadgledati sav promet kako bi se osigurala situacija da nište ne ide iz ili u Rusiju.

Sve to stiglo je u trenucima kad američke vlasti i mediji žestoko napadaju Ruse za špijunažu i uplitanje u njihove predsjedničke izbore. Dapače, Amerikanci sami čine sve kako bi imali što izraženiju kontrolu nad stranim, ali i domaćim, organizacijama na svom teritoriju. Dakle, slobodno se može kazati da svjedočimo možda i početku novog hladnog rata, koji će se voditi prvenstveno u kibernetičkom prostoru.

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.