Kaspersky: Infekcije Stalkerwareom u 2019. skočile za 40 posto

Kaspersky: Infekcije Stalkerwareom u 2019. skočile za 40 posto

Foto: Fotolia

Ruska kompanija Kaspersky, specijaliziran za borbu protiv antivirusa, otkrila je da broj pogođenih stalkerwareom raste iz dana u dan te je kroz 2019. zabilježeno 40 posto više napada no u 2018. Konkretnije, riječ je o 67.500 u odnosu na 40.386.

Iako Google konstantno ulaže trud i uklanja aplikacije vezane uz stalkerware sa svojeg Play Storea, još uvijek nije pronađeno efikasno rješenje koje bi spriječilo porast napada ove vrste. Naime, oni koji stoje iza te vrste napada, pronašli su načine kako širiti takve aplikacije izvan Google Play Store okruženja i to je ono što brine Jer, stalkerware se postavlja ručno. No, o tome malo kasnije...

Stalkerware je vrsta zlonamjernog softvera koji bilježi podatke koji su uneseni u uređaj i šalje ih "trećoj strani" koja se isporučuje programu prilikom instalacije. Stalkerware djeluje bez da žrtva zna da prikuplja njihove podatke. Samim time, nije prepoznat kao takav, odnosno, nije prepoznato kršenje privatnosti i taj neželjeni program nastavlja djelovati na način koji mu je namijenjen.

Također, stalkerware može pratiti različite vrste informacija. Primjerice, jedan može nadgledati SMS poruke žrtve, dok drugi prenosi lokacije kojima se žrtva kreće. Primarna meta mu je Android operativni sustav upravo zbog toga što njegovi korisnici aplikacije mogu preuzimati s raznih strana, a ne ovlaštenih trgovina. Samim time, nepažnja korisnika idealna je za one koji šire stalkerware.

Na prvu djeluje kao klasični sypware, ali postoje razlike. Dok spyware u sustav ulazi kamuflirajući se kao legitimno program te zatim šalje podatke na zadane adrese, stalkerware je bitno drugačiji. I tu dolazimo do ključne stavke. Netko mora postaviti stalkerware na uređaj i to u svrhu praćenja žrtve.

Ponekad je riječ o legalnoj aplikaciji, koju roditelji koriste da bi u svakom trenutku znali gdje su im djeca. Ali, to mogu činiti i poslodavci kako bi pratili svoje zaposlenike. Ili, ljubomorni partneri kako bi pratili ljubavne partnere. Ili, nešto treće i daleko opasnije. Upravo zato Google ništa ne prepušta slučaju pa onemogućava većinu aplikacija ove vrste i obavještava korisnika da im se nalazi na uređaju.

Isto tako, upozorenja šalju i antivirusni alati. Samo, ako je netko u posjedu nečijeg uređaja, lako onemogući obavijesti ili da dopuštenje za korištenje stalkerware aplikacije te potom prati osobu koju želi pratiti...

Još iz kategorije

Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

Online trgovina nastavit će rasti nakon krize

03.04.2020. komentiraj

Iako je od izbijanja epidemije cjelokupno tržište online kupovine doživjelo ukupan pad sa 84 posto na 48 posto korisnika u Republici Hrvatskoj, došlo je do značajne konverzije kupaca koji prije nisu koristili online kupovinu, pokazalo je istraživanje koje je u ožujku provela komunikacijska agencija EQUESTRIS u suradnji s poslovnim radijom poslovniFM.

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

Božinović: Izdano više od 192 tisuće propusnica, pozivam sve na odgovorno izdavanje propusnica

03.04.2020. komentiraj

Na današnjoj pressici Kriznog stožera Civilne zaštite RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je u ovom trenutku izdani 192.262 propusnice. Riječ je o zaista velikom broju, a ministar napominje da svi koji izdaju propusnice moraju pritom vrlo odgovorni.

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

Polovica svih IoT developera već koristi umjetnu inteligenciju

03.04.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) proživljava uzlet u trenucima kad mobilne mreže pete generacije (5G) polako osvajaju svijet, no ono što je zanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da developeri IoT aplikacija uvelike već koriste umjetnu inteligenciju u istim tim aplikacijama.