Kakvi su trendovi online naručivanja

Kakvi su trendovi online naručivanja

Glovo je predstavio trendove naručivanja u 2022. godini na temelju aktivnosti hrvatskih korisnika u 29 gradova pa tako što se hrane tiče, korisnici aplikacije Glovo u Hrvatskoj preferiraju američku, talijansku i bliskoistočnu hranu, a najdraža jela su im hamburgeri, pizze i ćevapi.

Međutim, Glovo podaci pokazuju rastuću sklonost hrvatskih građana tradicionalnoj hrani (+118 posto u narudžbama u odnosu na 2021.) i zdravoj hrani (+60 posto).

Jedna od najpopularnijih kategorija u Q-commerce vertikali aplikacije Glovo u 2022. bili su proizvodi “Cvijeće i darovi“ sa 65 posto više narudžbi.

Da je romantika još uvijek živa pokazuju podaci za Valentinovo, kada su građani Hrvatske naručili najviše cvijeća u 2022. Štoviše, jedan je Hrvat tijekom cijele godine napravio čak 65 narudžbi cvijeća.

Vlasnici kućnih ljubimaca također su prošle godine imali 162 posto više narudžbi. Ono što je posebno zanimljivo je da je najviše narudžbi bilo u jutarnjim satima - između 10 i 11 sati.

Kada čujemo da Glovo dostavlja bilo što, prvo pomislimo na bilo kakvu hranu, ali Glovo je puno više od toga. Jedan od zahtjeva s najviše komentara registriranih u odjeljku "Bilo što" u aplikaciji bio je za: kutije za selidbu, zavjese i gume za bicikle.

Hrvatski korisnici aplikacije Glovo najviše naručuju petkom, a doba dana s najvećom potrošnjom u 2022. bilo je između 19 i 20 sati. Tijekom 2022. dan s najviše narudžbi na Glovu u Hrvatskoj bio je 4. veljače.

Hrvatski rekorder po broju narudžbi u 2022. godini je korisnik s ukupno 648 narudžbi, dok je najveću vrijednost narudžbe u 2022. ostvario jedan korisnik iz Splita: 8500 kn za pametni telefon.

Koliko Glovo znači hrvatskim građanima govori i veliki broj napojnica za dostavljače, po čemu su hrvatski građani na prvom mjestu od 25 tržišta na kojima Glovo posluje. Prošle godine gradovi u kojima su domaći korisnici najviše davali napojnice bili su Šibenik (s više od 23 posto domaćih kupaca), Čakovec (22 posto) i Rijeka (21,5 posto). Zagreb je tek 11. na ljestvici gradova koji daju napojnice u Hrvatskoj (sa 19,21 posto zagrebačkih korisnika koji daju napojnice).

U 2022. godini zabilježen je porast zakazanih narudžbi od čak 174 posto. Iako su Zagrepčani najviše koristili opciju "Zakazane narudžbe", Bjelovar i Čakovec su gradovi u kojima je ovaj trend zabilježio najveći rast, sa +572 posto odnosno +426 posto u odnosu na 2021. godinu.