Kako internet preglednici utječu na vaše laptope

Kako internet preglednici utječu na vaše laptope

Foto: DepositPhotos

Internetski preglednici nemaju identičan utjecaj na prijenosna računala, već to ovisi o njihovoj potrošnji energije, brzini i općenito performansama. Istina, svaki “na prvu” čini praktički isto, ali postoje bitne razlike i zato je potrebno izdvojiti najbolje internetske preglednike u ovom trenutku.

Riječ je o njih pet - Edge, Safari, Chrome, Firefox i Opera. Svaki ima svojih prednosti i mana, ni s jednim nećete pogriješiti. No, ne ostavljaju svi identičan utjecaj na vaša prijenosna računala. Stoga, kako bi se najbolje izmjerile performanse, Popular Science je podvrgnuo pet browsera na dva benchmark testa.

Pritom se radi o Basemarku, koji testira performanse web aplikacija i to tako da je viši rezultat bolji. A tu je i WebXPRT, koji testira različite varijacije web coding taskova. Također, bitno je imati na umu da ovi rezultati nisu potpuni prikaz performansi i mogućnosti internetskih preglednika. No, daju dobar uvid!

Microsoft Edge

Basemark: 704 (drugo mjesto)

WebXPRT: 184 (izjednačen na četvrtom mjestu)

Zaključak: Inženjeri u Microsoftu još moraju pronaći način kako optimizirati Edge kako bi radio besprijekorno s najnovijim web kodovima.

Apple Safari

Basemark: 568 (peto mjesto)

WebXPRT: 212 (drugo mjesto)

Zaključak: Apple se zapravo ne bavi previše s web aplikacijama pa je Basemark rezultat realan, ali WebXPRT performanse ukazuju na to da Safari brzo procesuira web kodove na koje naiđe.

Google Chrome

Basemark: 712 (prvo mjesto)

WebXPRT: 185 (treće mjesto)

Zaključak: Basemark rezultat nije čudan s obzirom na broj web aplikacija koje Google razvija. Ali, WebXPRT sugerira da Chrome mora još poraditi na brzini.

Opera

Basemark: 702 (treće mjesto)

WebXPRT: 184 (izjednačen na četvrtom mjestu)

Zaključak: Opera je internetski preglednik čiji rezultati govore da neke zadatke radi brzo, ali neke baš i ne. Dakle, prostora za doradu još ima.

Mozilla Firefox

Basemark: 639 (četvrto mjesto)

WebXPRT: 249 (prvo mjesto)

Zaključak: Basemark rezultat je podosta prosječan, ali zato WebXPRT pokazuje da je Quantum itekako ubrzao Firefox te da konkurenti moraju raditi kako bi dosegnuli njegovu razinu.

Još iz kategorije

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.

Facebook lansirao aplikaciju CatchUp za audio pozive

Facebook lansirao aplikaciju CatchUp za audio pozive

02.06.2020. komentiraj

Facebookova interna grupa NPE Team, koja djeluje unutar odjela istraživanja i razvoja (R&D), kreirala je novu aplikaciju nazvanu CatchUp. Ona olakšava prijateljima i obitelji u Sjedinjenim Američkim Državama koordinirati telefonske pozive ili organizirati pozive u kojima sudjeluje do osam osoba.

Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

Online učenje je na svom vrhuncu i pokazuje novu budućnost obrazovanja

31.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa utjecala je na razne aspekte naših života i obrazovanje je jedno od njih jer učenici, studenti, nastavnici i profesori morali su se prilagoditi potpuno drugačijem načinu rada, koji bi u konačnici mogao biti podosta revolucionaran za kompletni obrazovni sustav. Na globalnoj razini!