Jesu li ugrađeni password manageri u internet preglednicima sigurni za korištenje?

Jesu li ugrađeni password manageri u internet preglednicima sigurni za korištenje?

Foto: DepositPhotos

Upravitelji lozinkama ili password manageri nemalom se broju ljudi čini kao komplicirana stvar na koju ne vole gubiti vrijeme, ali njihovo korištenje sigurnije je od nekorištenja, bez obzira na predodžbu. Osim zasebno, dostupni su kao dio internetskih preglednika, što ima svojih prednosti, ali i mana.

Poanta upravitelja lozinkama jest u tome što oni brižno čuvaju sve korisničke račune i nude sigurnost gdje god se nalazili. Ali, kao i sa svim ostalim, treba paziti koje koristiti. To se odnosi na internetske preglednike jer besplatna verzija nije stabilna kao plaćena i ne dozvoljava mogućnost kreiranja duljine lozinke, korištenja simbola u njima i slično. Zato, ako baš želite sigurnost, okrenite se drugim rješenjima.

Postoje bolji i lošiji, ali ne može se pogriješiti s 1Password, LastPass, Dashlane, KeePass ili Bitwarden. No, zato se može pogriješiti ukoliko koristite one koji se nude kroz internetske preglednike. Istina, i oni su bolji nego da se ne koristi nikakav password manager jer pamti lozinke na svakom uređaju koji ste povezali s korisničkim računom.

Problem je što nisu toliko sofisticirani, a ni sigurno. Primjerice, uz klasični password manager, moguće je koristiti ga neometano na svim platformama i internetskim preglednicima, što nije slučaj ukoliko koristite password manager nekog od browsera. Onaj za Chrome neće raditi u Safariju i obrnuto. Password manager kao jedan od onih koje smo nabrojali hoće.

Uz to, password manager generira snažnije i neprobojnije lozinke, što nije slučaj s onima koji su vezani uz neki od internetskih preglednika. Iako nisu loši, nisu toliko dobri, prvenstveno jer ne mogu ponuditi jednak broj znakova kao password manageri. Također, uz njih se lako dijeli lozinka pa osobe s kojima ste povezani na, primjerice, Netflixu, dobit će jednostavno pristupnu lozinku. Ako pak promijenite lozinku, promijenit će se svima i to poprilično olakšava stvari. Browseri to nemaju.

Na kraju, ako se netko pita što će mu uopće password manager ikakve vrste... U današnje vrijeme, potrebno je imati desetak ili više različitih lozinki, što je teško pamtiti. Umjesto vas, to obavlja password manager, koji ih jednostavno organizira i neometano radi u pozadini te pamti gdje što koristite, bez da dozvoljava pristup ikome osim vama.

Naravno, nije ni to dovoljno jer da biste pristupili password manageru morate za njega napraviti lozinku. Ona mora biti jaka i nju morate zapamtiti. Jer, ukoliko netko to probije, imat će pristup svim stranicama i lozinkama koje ste posjetili i "ukucali". Ukratko, opreza nikad dosta, ma o kako naprednoj tehnologiji se radilo.

Još iz kategorije

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

Napredne tehnologije pomažu platformama za e-trgovinu i trgovcima pružiti korisnicima pametnije iskustvo

06.08.2020. komentiraj

Huawei je danas održao svoj Developer Webinar na kojem je predstavljeno unaprijeđeno rješenje za e-trgovinu. Povećanje obujma prodaje e-trgovina s 2,39 bilijuna dolara u 2018. godini na 3,46 bilijuna dolara u 2019. godini pokazuje kako sve više trgovaca i potrošača gleda online streamove za prodaju i kupnju proizvoda, a očekuje se da će ovakav tip e-trgovine nastaviti zauzimati sve veći udio u maloprodajnom sektoru. Huaweijevo inovativno rješenje stvoreno je kako bi pomoglo programerima ponuditi više mogućnosti na brzo rastućem tržištu e-trgovine, a trgovcima osigurati vrhunsko iskustvo live streaminga: lakše, brže i jednostavnije. Streaming uživo ima daleko uspješniju stopu konverzije korisnika u usporedbi s tradicionalnom e- trgovinom i učinkovitiji je u poticanju prodaje i izgradnji lojalnosti.

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

Android i iPhone backupi besplatni za sve s Google One aplikacijom

06.08.2020. komentiraj

Google je razveselio korisnike pametnih telefona besplatnim sigurnosnim kopiranjem podataka (eng. back up) na svojoj platformi Google One. Time se podosta olakšava svakodnevica korisnicima jer sad se ujedinjuju Drive, Gmail i Photos. Sve besplatno, jednostavno i lako dostupno.

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

EU uvela sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih hakiranja građana EU

06.08.2020. komentiraj

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji zbog nedavnih kibernetičkih napada izvedenih nad građanima EU, kao i poslovnima subjektima na njenom teritoriju. Potvrđeno je da su hakeri koji stoje iza napada bili potpomognuti od strane državnog vrha.