Jednostavnije i brže ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja uz nove e-usluge

Jednostavnije i brže ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja uz nove e-usluge

Foto: Antonio Jularić

Na portalu e-Građani dostupne su nove dvije e-Usluge Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na poveznici, koje će korisnicima olakšati i ubrzati postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja prenosivog dokumenta A1, i to e-Zahtjev za izdavanje prenosivog dokumenta (potvrde) A1 za osobe koje rade u dvije ili više država članica EU i  e-Zahtjev za odstupanje od pravila koja se primjenjuju pri određivanju mjerodavnog zakonodavstva prema članku 16. Uredbe EU 883/2014 za pomorce.

Prenosivi dokument A1 (tzv. potvrda A1) dokument je koji vrijedi na čitavom području EU-a kao dokaz o zakonodavstvu koje se primjenjuje na osobu te da se doprinosi plaćaju u državi članici koja ga je izdala, kao i da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojima se obavlja djelatnost.

Portal e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nova je usluga HZMO-a u sustavu e-Građani kojom se omogućuje podnošenje zahtjeva za ostvarivanje različitih prava iz mirovinskog osiguranja, doplatka za djecu i nacionalne naknade za starije osobe.

Ovom jedinstvenom uslugom omogućuje se brže i jednostavnije podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na starosnu/prijevremenu starosnu mirovinu, ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, ostvarivanje prava na privremenu invalidsku mirovinu, ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu nakon smrti osiguranika, ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu nakon smrti korisnika mirovine, ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, ostvarivanje prava na doplatak za djecu, izdavanje prenosivog dokumenta A1 - prijava za rad u dvije ili više država EU, izdavanje prenosivog dokumenta A1 - pomorci.

Još iz kategorije

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

Kibernetički kriminalci sve češće koriste metode glasovnog phishinga za proboje sustava

28.11.2022.

Kibernetički kriminalci u sve  se većoj mjeri okreću prema hibridnim metodama phishing napada koji kombiniraju e-mail i glasovne forme poznate kao 'vishing' ili 'voice/glasovni phishing'. Na taj način uspijevaju se probiti u korporativne mreže kako bi postavili temelje za ransomware ili neke druge hakerske napade vezane uz krađu podataka.

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Dnevno se bilježi i do sedam milijuna kibernetičkih napada

26.11.2022.

Kibernetički napadi su sve brojniji i intenzivniji, dnevno se bilježi čak do sedam milijuna kibernetičkih napada. Motivi ovih napada su razni – od financijskih iznuda, krađa podataka pa sve do kontrole vitalnih resursa. Vrijeme u kojem živimo i ratovi kojima, nažalost, svjedočimo više ne uključuju samo konvencionalno oružje, već i puno sofisticiranije, kibernetičko.

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

Suradnja SAD-a i Hrvatske u borbi protiv kibernetičkog kriminala

25.11.2022.

Hrvatska delegacija predvođena ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenica boravila je na studijskom putovanju u Sjedinjenim Američkim Državama posvećenom borbi protiv kibernetičkog kriminala.