Jednaka prava za sve – jača zaštita prilikom internetske kupovine

Jednaka prava za sve – jača zaštita prilikom internetske kupovine

Foto: DepositPhotos

U utorak, 22. siječnja, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) usvojio je nacrt izvješća o boljoj provedbi i modernizaciji pravila EU-a o zaštiti potrošača. Izvješće je dio paketa zakona o zaštiti potrošača kojim se pokušavaju ukloniti razlike koje još uvijek postoje između država članica. Ovaj paket predstavlja važan korak prema tome da svi građani EU-a ima jednaka prava.

Također će ojačati prava potrošača uvođenjem zajedničke pravne zaštite i dodatnih kazni za tvrtke koje ne poštuju pravila. Pokrivena su i pitanja dvojne kvalitete te ona koja do sada nisu obuhvaćena zakonima EU-a, posebice u online svijetu.

Prilikom internetske kupovine, kupci moraju biti jasno informirani kupuju li proizvode ili usluge od trgovca ili privatne osobe kako bi točno znali jesu li njihova prava zaštićena ukoliko nešto pođe po zlu.

Novi paket zakona o zaštiti potrošača će također osigurati transparentnije rezultate pretraživanja. Korisnici će dobiti jasnu informaciju je li trgovac platio mjesto u rezultatima pretraživanja za svoje proizvode ili usluge.

Korisnici će moći iskoristiti pravo na povlačenje kada su u pitanju „besplatne“ digitalne usluge za koje su dali osobne podatke, na isti način kao što to mogu i s plaćenim digitalnim uslugama. To se obično odnosi na usluge pohrane podataka u oblaku, društvene mreže ili račune e-pošte.

Ako je veliki broj kupaca oštećen od strane istog trgovca, kvalificirana tijela, kao što je organizacija za zaštitu potrošača, u svim državama članicama, moći će tražiti pravnu zaštitu, primjerice naknadu, zamjenu ili popravak u ime potrošača. Također će biti moguće organizirati zajedničke postupke u ime potrošača iz različitih država članica. Pravo na financijsku naknadu ili prekid ugovora u slučaju nepoštenih trgovačkih praksi, poput agresivnog/obmanjujućeg marketinga, bit će u svim članicama jednako.

Tijela EU-a za zaštitu potrošača nisu uvijek dobro opremljena za sankcioniranje praksi kojima nastaju situacije koje utječu na mnogo potrošača diljem EU-a. Razina se sankcija trenutačno znatno razlikuje ovisno o državi članici, a često je preniska da bi imala odvraćajući učinak. U okviru prijedloga nacionalnim se tijelima za zaštitu potrošača daje ovlast za izricanje djelotvornih, proporcionalnih i odvraćajućih sankcija na usklađen način.

Jedna od nepoštenih trgovačkih praksi je dvojna kvaliteta proizvoda, odnosno proizvodi koji se prodaju pod istim imenom i u istom pakiranju, ali nemaju isti sastav, te kupci o tome nisu informirani. Istraživanja su pokazala da se ova praksa primjenjuje ponajprije u prehrambenoj industriji.

Još iz kategorije

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

Hakeri čak 3 mjeseca imali pristup Microsoftovim e-mail servisima

19.04.2019. komentiraj

Hakerskim probojima na svim razinama nema kraja, pa tako zapravo i ne čudi objava Microsofta da je sam bio žrtva jednog, čak tri mjeseca u kontinuitetu! Naime, toliko dugo su hakeri imali pristup njegovim e-mail uslugama.

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

Dodijeljene nagrade Web trgovac godine 2019

18.04.2019. komentiraj

Na Konferenciji Ecommerce Day 2019. podijeljene su 22 nagrade za izvrsnost u web prodaji. Naziv najboljih web trgovina, prema mišljenju međunarodne stručne komisije, ali i domaćih potrošača su trgovine lafaboo.com i namještaj.hr, prva u kategoriji malih, a druga velikih web trgovina. Kupci su najboljom trgovinom ocijenili specijaliziranu web trgovinu cvjecarnicaljubica.com.

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

Uber uvodi opciju ostavljanja napojnice putem aplikacije

17.04.2019. komentiraj

Korisnici Ubera od danas vozačima mogu ostaviti napojnicu i putem aplikacije. Uber tako uvodi novi način nagrađivanja partnera u Hrvatskoj te će uz dosadašnje ocjenjivanje putem zvjezdica, svi korisnici ostavljanjem napojnice unutar aplikacije moći dodatno nagraditi vozača za odličnu uslugu. Ovako nešto moguće je putem Uber aplikacije već je moguće na mnogim drugim tržištima.