Italija pokrenula istragu protiv Applea, Googlea i Dropboxa zbog usluga pohrane podataka u cloudu

Italija pokrenula istragu protiv Applea, Googlea i Dropboxa zbog usluga pohrane podataka u cloudu

Foto: DepositPhotos

Regulatorna tijela u Italiji pokrenula su istragu protiv Applea, Googlea i Dropboxa zbog njihovih usluga za pohranu podataka u oblaku. Naime, vjeruje se da su te kompanije nesavjesno baratale podacima korisnika i ako se to dokaže, bit će kažnjene.

Platforme kroz koje su nudile usluge jesu Google Drive, iCloud i Dropbox. Iako se brane da nije bilo nečasnih radnji, kao i da su korisnici bili upoznati sa svime što "ih čeka", regulatorna tijela pregledat će optužbe koje navode da korisnici ipak nisu bili dovoljno jasno upozoreni.

Nije to ništa čudno, tehnološke kompanije vole nejasno objašnjavati pravila korištenja njihovih usluga, što korisnika dovodi u zabludu da se ne događa nešto čudno s onime što ostavljaju na tim platformama.

Konkretnije, navedene kompanije nisu adekvatno pojasnile na koji će način koristiti podatke, kako će ih prikupljati, koliko će zadirati u privatnost i potom u koje svrhe će ti podaci biti redistribuirani. Jasno je da će biti i u komercijalne, ali nije navedeno kako točno, što u Italiji, ali i diljem Europske unije, nije situacija koja olako prolazi.

Ono što je dodatni problem jest da se kompanije nisu potrudile pojasniti pravila korištenja usluga na talijanskom jeziku, već uvelike dominira engleski jezik, a to znači da mnogi korisnici nisu imali priliku saznati što točno daju trima kompanijama.

Dokaz je ovo da se tehnološke kompanije nalaze pod sve većim pritiskom u Europskoj uniji, a njenu praksu sve češće prate i Sjedinjene Američke Države. Samim time, jasno je i da će morati promijeniti način na koji se odnose prema korisnicima, konkurenciji i tržištu u globalu jer dugoročno ne mogu pobijediti.

Naravno, istraga će potrajati i treba vidjeti jesu li kompanije krive, no jasno je da se posljednjih godina događa nešto što prije pet ili deset nije bio slučaj.

Još iz kategorije

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

Komunikacija u novom obliku uz chatbot grada Karlovca

22.09.2020. komentiraj

Grad Karlovac u završnoj je fazi izrade Smart City Chatbota, odnosno aplikacije koja interaktivno informira širu javnost, te tako znatno olakšava komunikaciju i rad u potpuno novom obliku, ističu iz gradske uprave i dodaju da je prva demo verzija karlovačkog chatbota pod radnim imenom Korana predstavljena je na prošlotjednoj konferenciji SmartCity Upgrade u Rijeci gdje je izazvala veliki interes zbog svoje učinkovitosti, ali i činjenice da je Grad Karlovac prvi grad u Hrvatskoj koji će informacije iz svog djelokruga rada pružiti svojim građanima na ovaj suvremen način

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

Podizanje svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti

21.09.2020. komentiraj

CARNET-ov Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti te već tradicionalno brojnim aktivnostima radi na podizanju svijesti hrvatskih građana o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na mrežnu i informacijsku sigurnost te promociju sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike.

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.