Važnost sigurnosti

Istraživanje pokazalo vrlo visok oblik rizika ili prijetnji na internetu

Istraživanje pokazalo vrlo visok oblik rizika ili prijetnji na internetu
Depositphotos / Ilustracija

U proteklih šest godina, Microsoft se usredotočio na važnost digitalne pristojnosti, odnosno tretiranje svih osoba u virtualnom svijetu s dostojanstvom i poštovanjem. Tvrtka je provela i istraživanje koje će ljudima pomoći razumjeti njihova iskustva na internetu. Nastavljajući ovaj put, digitalna sigurnost bit će u središtu pozornosti ove godine s objavljivanjem Microsoftovog globalnog istraživanja sigurnosti na internetu 2023. godine, koje se također bavi percepcijama roditelja i djece o sigurnosti na internetu. Cilj je učiniti internet sigurnim mjestom za rad i igru koliko god je to moguće, na kojem se možemo povezati s drugima bez opasnosti.

Prema nedavnom istraživanju, 69 posto ispitanika u protekloj godini je doživjelo neki oblik rizika ili prijetnje na internetu. Globalno, najčešći oblici rizika su dezinformacije i razni oblici osobnih uvreda. To uključuje cyberbullying, govor mržnje i prijetnje nasiljem. Velika Britanija (50 posto) i Njemačka (56 posto) su zemlje u kojima su ljudi najmanje doživjeli online rizike ili prijetnje, dok su Filipini (86 posto) i Čile (79 posto) najčešće izloženi online riziku.

Istraživanje je otkrilo da su tinejdžeri više izloženi rizicima i prijetnjama na internetu nego što njihovi roditelji pretpostavljaju: 74 posto tinejdžera doživjelo je neki oblik rizika dok je samo 62 posto roditelja predvidjelo ovu mogućnost, što je razlika od 12 posto.

Osim toga, roditelji potcjenjuju opasnosti u svim kategorijama: najveće razlike odnose se na govor mržnje, vrlo blizu su prijetnje nasiljem, izloženost sadržaju koji potiče na samoubojstvo ili samoozlijeđivanje te cyberbullying i zlostavljanje. Još jedan primjer ove različite percepcije - dok je 39 posto tinejdžera naišlo na govor mržnje na mreži, samo 29 posto roditelja izvijestilo je da su njihova djeca to iskusila. No, situacija je slična i kada je riječ o prijetnjama nasiljem: 19 posto tinejdžera naišlo je na ovaj fenomen, u usporedbi sa samo 11 posto roditelja koji su pretpostavili takvu mogućnost. Anketa je također otkrila da se tinejdžeri više brinu o budućim prijetnjama nasiljem nego roditelji.

Većina tinejdžera (60 posto) ne skriva rizike s kojima se suočavaju online: 71 posto pogođenih mladih osoba razgovara o svojim iskustvima sa svojim roditeljima, 32 posto s prijateljima i 14 posto s drugim odraslim osobama.

Većina roditelja izvještava o poduzimanju različitih koraka kako bi zaštitili svoju djecu online, uključujući provjeru profila svoje djece te pregledavanje njihovog dnevnika aktivnosti (activity log). Također redovito razgovaraju sa svojom djecom o njihovim online aktivnostima.

Istraživanja su pokazala da roditelji općenito smatraju da su sigurnosne značajke moćan alat za održavanje sigurnosti njihove djece online. Izvješće je pokazalo da 81 posto koristi barem jednu vrstu alata. Također je utvrđeno da su roditelji mlađe djece u dobi od 6 do12 godina u prosjeku bili mnogo skloniji korištenju platformskih sigurnosnih alata (4,4), nego roditelji tinejdžera (3,5). Roditelji vjeruju da su alati za pregledavanje zahtjeva za prijateljstvom njihove djece (71 posto) i kontrola online trošenja (69 posto) najučinkovitiji.

Microsoft je dugi niz godina posvećen održavanju sigurnosti djece na internetu, a ovo istraživanje potvrđuje da svi akteri - tehnološke tvrtke, vlade i javni sektor, civilno društvo i obitelji - moraju nastaviti zajednički djelovati za sigurniji internet.

Četiri stupa digitalne sigurnosti su arhitektura platforme, moderacija sadržaja, kultura i suradnja. Dizajn sigurnosti je izuzetno važan i u arhitekturi platforme i u integraciji sigurnosnih značajki za obitelji. Za zaštitu korisnika također je ključno da se propisi o sigurnosti provode kroz jasne sigurnosne politike i dosljedne, proporcionalne mjere. Velika većina ispitanika u anketi slaže se sa svim tim ciljevima, a 85 posto očekuje moderiranje sadržaja za ilegalni sadržaj (28 posto) i ilegalni, ali štetni sadržaj (57 posto).

Sigurne i inkluzivne online zajednice koje korisnici stvaraju omogućuju svima sudjelovanje u digitalnom svijetu. U takvom okruženju možemo pomoći ljudima da shvate online rizike, kako se mogu zaštititi i zaštititi svoje obitelji.

Konačno, suradnja između svih strana ostaje ključna za rješavanje preklapanja stvarnog svijeta i digitalne štete. Microsoft se s ponosom pridružio inicijativi francuskog predsjednika Macrona, Laboratoriju za zaštitu online sigurnosti djece pokrenutom na Pariškom forumu za mir u studenom 2022. godine. Iz istog razloga Microsoft nastavlja surađivati s donositeljima odluka i organizacijama diljem svijeta jer je zajednički cilj učiniti internet sigurnim za sve putem učinkovitih i proporcionalnih odgovora na izazove.