Istraživanje pokazalo kako se u Hrvatskoj voli slušati glazba i više od 4 sata dnevno, a najviše se sluša rock i metal

Istraživanje pokazalo kako se u Hrvatskoj voli slušati glazba i više od 4 sata dnevno, a najviše se sluša rock i metal

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Huawei je proveo online istraživanje na preko četiri tisuće ispitanika kako bi dobio uvod u navike slušanja glazbe kod Hrvata. U anketi je sudjelovao širok raspon dobnih skupina iz cijele zemlje, a neki od dobivenih rezultata su iznenađujući ističu iz Huaweija.

Što se tiče metodologije najveći broj ispitanika je iz Zagreba te spada u dobnu skupinu 46+, a slijedi dobna skupina 35 do 45 te je čak 80 posto ispitanika je potvrdilo da im je glazba izrazito važna u životu, a zanimljivo je da gotovo četvrtina ispitanika više od četiri sata dnevno provede uživajući u glazbi. Najviše vole slušati rock i metal, pojašnjavaju iz Huaweija.

Glazbu uglavnom slušaju preko streaming servisa, no radio je i dalje važan jer gotovo trećina ispitanika omiljene pjesme sluša upravo preko radio postaja. Rezultat je moguće pripisati čestom slušanju glazbe tijekom vožnje, ali i nešto iskusnijoj grupi ispitanika. Anketa je pokazala i kako su glazbeni servisi zauzeli visok udio korištenja u Hrvatskoj – više od trećine ispitanika sluša glazbu kroz neki od digitalnih glazbenih servisa.

Da se u Hrvatskoj ne samo voli glazba već i cijeni, pokazuje činjenica da ih je više od pola odgovorilo da ne skidaju glazbu ilegalno što pokazuje da su svjesni i važnosti poštivanja glazbenika i glazbene scene.

„Navike konzumiranja glazbe su različite, a oko 64 posto ispitanih preferira korištenje slušalica. Ipak, gotovo 30 posto ispitanika istaknulo je kako im na vlastitim slušalicama najviše smetaju zapetljani kablovi, drugim najvećim problemom pokazala se neudobnost, a visoko se pozicionirala i loša kvaliteta zvuka. Četvrtina ispitanih je istaknula kako, osim slušanja glazbe, slušalice najčešće koriste za obavljanje telefonskih razgovora, dok ih druga četvrtina koristi za gledanje filmova i ostalih video sadržaja“, ističu iz Huaweija.

Zanimljivo je i kako se nošenje slušalica nerijetko povezuje s izbjegavanjem neželjenih razgovora, no važno je naglasiti kako više od polovice ispitanika ipak uzima u obzir ljude oko sebe kada odluči nositi slušalice, što pokazuje da su ljudi u Hrvatskoj ipak okrenuti uživanju u druženju.

Još iz kategorije

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!