Iskorak prema drugim tržištima nije lak niti jednostavan, a borba s velikim ovisi o oglašivačkim budžetima

Iskorak prema drugim tržištima nije lak niti jednostavan, a borba s velikim ovisi o oglašivačkim budžetima

Foto: Ilustracija

U cilju daljnjeg razvoja Aircasha kao Institucije za elektronički novac, s odobrenjem za platni promet izdanim od Hrvatske narodne banke i validnim na području Europske Unije, Aircash je sklopio suradnje sa strateškim partnerima u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj s nastavkom širenja i na druga EU tržišta.

„Prije izlaska u bilo koju EU zemlju prvo što je potrebno napraviti je detaljno snimanje tržišta s fokusom na prepoznavanje različitih potreba korisnika te adekvatno tome prilagoditi pronalazak poslovnih partnera putem kojih Aircash može napraviti najbržu i najopsežniju suradnju a sve kako bi mogli osigurati sve pogodnosti i usluge koje Aircash trenutno nudi“, pojašnjava za ICTbusiness.info Damir Šmigmator zadužen za business operations u Aircashu.

Aircash bazira svoju ekspanziju na poslovnim suradnjama s partnerima koji su lideri u svojim segmentima poslovanja od distributera koji nude maksimalnu pokrivenost prodaje putem svoje mreže trgovina, kioska i benzinskih postaja do sklapanja suradnji s vodećim online partnerima (siteovima) iz najrazličitijih industrija.

„Putem inozemnih partnerstva Aircash želi pružiti svojim korisnicima mogućnost korištenja svih funkcionalnosti Aircash aplikacije, pristupačnost svojih proizvoda kroz razgranatu mrežu prodajnih mjesta te izdavanje i jednostavnu dostupnost Aircash Mastercard kartice. Prilikom inicijalne komunikacije s potencijalnim novim poslovnim partnerom, bitno je prepoznati o kojoj vrsti partnera se radi te sukladno tome napraviti potrebne predradnje vezano uz proces sklapanja poslovne suradnje od detalja vezanih uz provjeru sukladno regulativi (tzv. „Compliance check“), tehničku integraciju, obujma međusobne suradnje te dugoročnih planova“, ističe Šmigmator.

Dodatno, želja je nastaviti sa širenjem ponude raznih proizvoda i usluga unutar aplikacije stoga Aircash intenzivno radi na širenju sadržaja kroz dugoročna partnerstva na drugim EU tržištima od mogućnosti naplate parkinga u drugim EU gradovima, transporta, prodaja raznih vrsta tele i ostalih bonova, ulaznica za evente i ostalo, zaključuje Šmigmator.

Izlazak na inozemna tržišta nije nimalo jednostavan  jer u borbi s velikima poput Revoluta, Skrilla i banaka nije lako, što nam potvrđuje Lea Baričić Bićanić zadužena za marketing u Aircashu i dodaje da je to prije svega zbog razlike u budžetima za oglašavanje, što je ujedno i presudni faktor kod oglašavanja.

„Sa spomenutim tvrtkama Aircash dijeli samo jedan mali dio usluga, tu prije sve mislimo na slanje i primanje novca. S druge strane, Aircash ima puno prednosti kao jedini gotovinski novčanik na tržištu. Naše posebnosti i usluge koje nudimo unutar aplikacije nas čine drukčijima. Koristimo se faktorom iznenađenja i taktičke fleksibilnosti, i uvijek težimo visokoj učinkovitosti.

Želimo našim korisnicima jasno pokazati koju su naše prednosti i ostaviti snažnu impresiju tako da se pobudi pozornost što većeg broja korisnika i potaknuti njihov potrošački nemir.

Naši korisnici su svi od 18 do 99, tako da nemamo ciljnu skupinu, želimo da usmena predaja bude dio našeg marketinga“, ističe Lea Baričić Bićanić.

U timu imaju mlade i kreativne ljude različitih zanimanja, novinare, psihologe, dizajnere. Aircash stalno raste i širi svoju mrežu usluga tako da nam materijala i ideja nikad ne fali, pojašnjava Lea Baričić Bićanić i dodaje da odnedavno, Aircash je na tržište plasirao i Aircash Mastercard karticu kao prva nebankarska institucija koja je stekla pravo na takvu uslugu.

"O Mastercardu ne trebamo trošiti riječi, svi znamo da je to vodeća kritičarska i tehnološka tvrtka. Kada kompanija s takvim statusom odluči ostvariti suradnju s Aircashom to onda nešto govori i o nama kao i o našem trenutnom statusu, ali i o našim planovima i idejama", tvrdi Lea Baričić Bićanić.

Što se tiče oglašavanja Lea Baričić Bićanić ističe da svi svjedočimo oglašavanju raznih banaka i srodnih financijskih institucija. Pravila su tu jednostavna, točno se zna što se smije komunicirati i na koji način. Aircash, kao i sve druge srodne tvrtke, oglašava usluge koje nudi prema licenci HNB-a.

„Radimo s renomiranim marketinškim agencijama, a odabir medija za oglašavanje marketinške poruke je izuzetno važno u stvaranju prave strategije. Upravo zato naš marketinški tim konstantno analizira i komunicira i shodno tome donosi odluke u postavljanju marketinške strategije.

Slijedom toga marketinška strategija mora biti takva da izazove interes i pokrene širenje i reakciju šire javnosti Internet oglašavanje, reklame, društvene mreže. Težimo ka tome da se ostvari emocionalna poveznica između svakodnevnog života korisnika i usluge koju nudimo jer tako na najlakši način objašnjavamo javnosti koje su to naše prednosti. Smatramo da je zadovoljan korisnik najbolja reklama, iz tog razloga veliki dio marketinških resursa koristimo upravo da bih zadovoljili potrebe naših korisnika. Najbolji prikaz jedne takve kampanje je #kraljparkinga gdje smo se odlučili plaćati korisnicima 50% iznosa polusatne, satne i dnevne karte parkinga. Dobra vijest za sve naše korisnike je da se #kraljparkinga uskoro vraća. Pratite nas na društvenim mrežama kako bi na vrijeme saznali sve novosti iz Aircash“, zaključuje Lea Baričić Bićanić.

Sve to ne bi bilo moguće da nema korisničke podrške tako da Josip Funarić ističe da je korisnička podrška jedan od važnijih aspekta poslovanja neke firme pa tako i Aircasha. Korisnička podrška može napraviti razliku između uspjeha i neuspjeha poslovanja. Ako je odnos korisnika s korisničkom podrškom dobar može stvoriti dugoročno zadovoljne korisnike, dok loše iskustvo može korisnika odbiti od daljnjeg korištenja aplikacije, pojašnjava Funarić.

„Najvažniji posao naše korisničke podrške je rješavanje problema pri korištenju usluga te odgovaranje na pitanja koja su povezana s našim uslugama. Kako bi naši djelatnici mogli uspješno odgovarati na upite korisnika važno je da dobro poznaju sve ono što Aircash nudi korisnicima. Osim poznavanja proizvoda i usluga, važno je i poznavanje naših korisnika. Vjerujem da svi korisnici koji imaju potrebe za obratiti se bilo kojoj korisničkoj podršci od nje očekuju brzinu, znanje korisničke podrške o problematici te  pristojnost djelatnika na podršci, a onda i ažurnost u rješavanju upita i problema koji korisnik ima“, ističe Funarić.

Prema njegovim riječima posebno je to izraženo kod aplikacija poput Aircasha ili bankovnih aplikacija gdje se često radi o upitima vezano za transakcije i novčana sredstva korisnika stoga su upiti korisnika posebno osjetljivi i treba postupati s velikom dozom znanja i sigurnosti, a u konačnici i brzine rješavanja svakog pojedinog upita.

„Korisnička služba Aircasha odgovara na sve upite korisnika u najkraćem mogućem vremenu te se većina upita obradi u minutama nakon zaprimanja, kako onih pristiglih telefonskim putem tako i onih pristiglih e-mailom pri čemu se služimo i call centrom te vlastitim in-house CRM (Customer relationship management) rješenjima. Također, s korisnicima komuniciramo i putem naših društvenih mreža gdje se uvijek trudimo što preciznije i brže odgovoriti“, zaključuje Funarić.

 

 

Još iz kategorije

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

Stručnjaka za kibernetičku sigurnost potrebno je više nego ikad

27.05.2022.

Tijekom dvodnevne Cyber Expo 2022 konferencije usmjerene na trendove i izazove iz područja kibernetičke sigurnosti, na Algebrinom novom kampusu u Zagrebu održana su brojna stručna predavanja, panel rasprava „Kako privući i zadržati stručnjake za kibernetičku sigurnost“ te Microsoftov trening na temu sigurnosti, usklađenosti i identiteta, koji polaznike priprema za stjecanje certifikata, odnosno polaganje ispita Microsoft SC-900.

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

Microsoft Edge dobiva besplatni VPN, ali postoji kvaka

26.05.2022.

Microsoft u internetski preglednik Edge dodaje besplatnu virtualnu privatnu mrežu ili VPN (virtual private network), ali uz jednu podosta bitnu napomenu - postoji ograničenje njegova korištenja u smislu prometa.

Usluga Street View slavi 15. rođendan

Usluga Street View slavi 15. rođendan

26.05.2022.

Još 2007. godine Google je objavio prve Street View fotografije San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija i Denvera. Od tada, prepoznatljivi Street View automobili opremljeni kamerama fotografirali su više od 220 milijardi Street View fotografija i prešli više od 16 milijuna km - što je jednako obilasku oko zemaljske kugle više od 400 puta! Uz fotografiranje na razini ulice, Street View fotografije zabilježile su unutar kulturnih znamenitosti, svemira i duboko u ocean.