Iscurilo 773 milijuna e-mail adresa i 22 milijuna lozinki

Iscurilo 773 milijuna e-mail adresa i 22 milijuna lozinki

Foto: DepositPhotos

Novi skandal s curenjem informacija potresao je internetsku javnost jer je na MEGA cloud platformi objavljeno 773 milijuna e-mail adresa i skoro 22 milijuna lozinki, što posebno zabrinjava. Ukupno, riječ je o 87GB podataka podijeljenih u 12 tisuća različitih datoteka.

Navodno, sve e-mail adrese i lozinke pristigle su s različitih izvora na internetu i još uvijek se pokušava otkriti kako se sve skupa dogodilo, koji su motivi bili i što će se dalje događati... Sve pomno analizira stručnjak za sigurnost na internetu Troy Hunt, ali zasad nema previše informacija od većeg značaja.

"Zasad mogu reći da su tamo i moji podaci te da su točni. Prava e-mail adresa i lozinka koje sam koristio prije mnogo godina. Ukratko, ako ste pogođeni ovim curenjem informacija, vaša nekadašnja ili aktualna e-mail adresa i lozinka javno su dostupni svima. Tako da, prema tome se svi mogu jasnije postaviti i osigurati od mogućih napada", naglasio je Hunt.

Malo nakon što se doznalo za curenje informacija, sve je uklonjeno s MEGA, ali ukoliko bilo koga zanima je li pogođen događajem, može to doznati na Huntovoj web stranici Have I Been Pwned. Sve što trebate jest upisati e-mail adresu ili adrese koje koristite i odmah ćete doznati ako su kompromitirane.

A sve ovo samo dokazuje koliko su informacije na internetu osjetljive i koliko lako se mogu kompromitirati. Zato se poziva korisnike da paze na sebe, ne otvaraju sumnjive e-mail poruke, ne klikaju na sumnjive oglase i ne ostavljaju osjetljive podatke na neprovjerenim web stranicama.

Na tako nešto se konstantno upozorava i najbolja je zaštita otkad postoje hakerski napadi i prijetnje svih vrsti. Jer, u više od tri četvrtine slučajeva korisnici su ti koji svojom greškom dozvoljavaju da im se našteti. Dakle, uz više pažnje, bit će manje napada ove vrste.

Još iz kategorije

Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

25.04.2019. komentiraj

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

25.04.2019. komentiraj

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.